Nokti i koža su ogledalo zdravlja: Obratite pažnju na 5 promena, mogu ukazati na probleme sa srcem

Vesti 14.09.2024 20:33 0

Neki rani znaci srčanih bolesti mogu se pojaviti na vašoj koži, menjajući njen izgled i teksturu, bez obzira na vaše godine

nokti

Shutterstock

Vaša koža je odličan pokazatelj vašeg zdravlja. Kada je crvena i kada se peruta, to može značiti da imate alergijsku reakciju na proizvod za negu kože. Ili ako je suva i ljuska, možda mu je potrebna hidratacija ili imate ekcem.

Koji god problem da se pojavi na koži, ne treba ga zanemariti. Ovo je posebno važno jer je koža, kao naš najveći organ, ogledalo našeg ukupnog zdravlja. „Naša koža je organ koji se najlakše pregleda bez potrebe za snimanjem ili invazivnim procedurama, a lekar ili dermatolog mogu uočiti suptilne znakove koji ukazuju na osnovne zdravstvene probleme“, kaže dermatolog Sem Avan za Well+good. Na primer, ako imate problema sa jetrom, vaša koža može postati žuta (žutica) ili otok oko zglobova ako imate reumatoidni artritis. 

bol

Shutterstock

 

Isto tako, vaš može dati tragove o stanju zdravlja vašeg srca. Neki rani znaci srčanih bolesti mogu se pojaviti na vašoj koži, menjajući njen izgled i teksturu, bez obzira na vaše godine. U nastavku saznajte kojih pet promena na vašoj koži može ukazivati na probleme sa srcem.

Promena boje kože

Koža ima mnogo nijansi i tonova (čak je normalno da ponekad izgleda ružičasto/crvenkasto), ali ako je plava, to je znak da nešto nije u redu. „Plava ili ljubičasta boja vaše kože može značiti da kiseonik ne cirkuliše kako treba“, kaže kardiolog Stejsi Rozen. Plava boja kože, poznata i kao cijanoza, obično se javlja kada se smanji dotok krvi ili kiseonika u taj deo tela. Možda ćete primetiti promenu boje na prstima ruku ili nogu, različite nijanse ljubičaste ili plave, prema klinici Mayo.

Važno je napomenuti da češći uzroci plavih prstiju nisu povezani sa srčanim oboljenjima. „Na primer, često vidimo promenu boje prstiju kod pacijenata sa kovidom ili autoimunim stanjima“, kaže Avan. Ali dodaje da ako uzrok nije jasan, plavi prsti mogu biti znak malih ugrušaka ili blokada u arterijama. 

dijabetes

Shutterstock

 

Hiperpigmentacija kože (područja vaše kože koja su malo tamnija od drugih) takođe može biti znak osnovnih zdravstvenih problema. To je medicinsko stanje koje se zove acanthosis nigricans i izaziva blagu pigmentaciju na zadnjem delu vrata ili ispod pazuha. "Acanthosis nigricans i fleke na koži mogu biti rani znak razvoja insulinske rezistencije", dodaje Avan. Ali kako se ovo odnosi na vaše srce? Insulinska rezistencija je često simptom dijabetesa tipa 2, stanja koje udvostručuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. „Iz tog razloga, preporučujem pacijentima da redovno prolaze kroz skrining dijabetesa i da se fokusiraju na zdravu ishranu, vežbanje i san kako bi smanjili rizik od pogoršanja insulinske rezistencije“, objašnjava Avan.

Natečene noge 

Kada proveravate da li vaša koža ima znakove srčanih problema, važno je ne samo da tražite boju i teksturu, već i otok. Otečene noge, ili edem, mogu biti rani znak srčanih bolesti, kaže dr Rozen. 

Posebno, edem je čest simptom srčane insuficijencije. Kod srčane insuficijencije, noge ili gležnjevi počinju da otiču ako srce nema dovoljno snage da pumpa krv iz donjih ekstremiteta. Ovo dovodi do dodatnog nakupljanja tečnosti u nogama, gležnjevima, butinama ili stomaku, prema Harvard Health Publishing. 

Prema klinici Maio, srčana insuficijencija često dolazi sa drugim simptomima, uključujući:

  • Kratak dah tokom aktivnosti ili ležanja Umor i slabost
  • Ubrzani ili nepravilni otkucaji srca
  • Zviždanje ili kašalj koji se ne čisti ili stvara sluz sa nijansama krvi
  • Mučnina i nedostatak apetita
  • Slaba koncentracija
  • Bol u grudima (ako je srčana insuficijencija uzrokovana srčanim udarom). 

,,Otok potkolenica i stopala takođe može biti znak problema sa srcem, plućima ili bubrezima. Najčešći uzrok edema nogu je habanje vena nogu. Vremenom, vene imaju poteškoća da vraćaju krv u srce protiv toka gravitacije, što uzrokuje nakupljanje tečnosti u nogama", kaže Avan.  

Ako primetite iznenadno oticanje samo jedne noge, to bi mogao biti znak krvnog ugruška, tačnije duboke venske tromboze (DVT). U ovom slučaju, najbolje je potražiti pomoć što je pre moguće. DVT će ponekad izazvati druge simptome, kao što su bol, toplota koja dolazi iz otečenog područja, crvenilo kože ili vidljive otečene vene, prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi. 

Nisu svi izloženi riziku od razvoja DVT. U većem ste riziku ako ste već neko vreme imali problema sa srcem ili ste imali porodičnu istoriju DVT-a, i ako putujete i sedite duže vreme bez kretanja. „Iz tog razloga, preporučujem kompresione čarape do kolena kada ste na dugom letu ili putovanju i da povremeno ustanete da protegnete noge i prošetate malo“, dodaje Avan.

Natečeni prsti 

Ako primetite da vam je koža oko noktiju na rukama ili nogama značajno uvećana ili otečena, možda imate klinaste prste. "Oni mogu biti znak bolesti srca i pluća jer signaliziraju nedostatak kiseonika", kaže Avan. To uzrokuje da vam vrhovi prstiju oteknu i nokti postanu više zakrivljeni. Postoje mnoga druga stanja povezana sa klupskim prstima i srcem, a prema Klivlendskoj klinici, najčešći su:

  • Aneurizma aorte: izbočenje u zidu aorte, glavne arterije koja prenosi krv od srca do ostatka telo.
  • Urođena srčana bolest: urođena srčana mana.
  • Endokarditis: bakterijska infekcija u krvotoku koja uzrokuje upalu sluznice srčanih komora i ventila. 

Možda ćete primetiti ispupčene prste kada pravite manikir ili pedikir, kada sečete nokte ili čak dok nanosite losion na telo posle tuširanja. Ako ih primetite, posetite svog lekara što je pre moguće da biste otkrili i lečili osnovni uzrok.

Osipi na ili oko očnog kapka 

Ako ste primetili žute ili narandžaste izrasline na očnim kapcima (ili voštane izbočine na koži uopšte), one bi mogle biti znak visokog holesterola ili dijabetesa, kaže dr. Rozen. Poznati i kao ksantomi, ove žute izrasline su jedan od češćih znakova visokog holesterola, posebno kod starijih osoba. I dok naizgled nisu povezani sa vašim srcem, visok holesterol i dijabetes mogu povećati rizik od srčanih bolesti, prema Američkom udruženju za srce. „Dok se neke vrste kožnih izraslina povezanih sa holesterolom mogu videti kod savršeno zdravih pacijenata, druge mogu biti znak povišenog holesterola ili lipida u krvi“, kaže Avan. 

oči

Shutterstock

 

Ksantomi ne nestaju sami, pa ako želite da uklonite izrasline, može ih lečiti dermatolog ili okuloplastični hirurg. Najbolji način da ih sprečite je da aktivno zaštitite zdravlje srca smanjenjem visokog holesterola, izbegavanjem duvanskih proizvoda i lečenjem dijabetesa i visokog krvnog pritiska, prema Klivlendskoj klinici.

Ljubičaste linije na noktima 

Jedna promena noktiju povezana sa srčanim problemima je vertikalna ljubičasta linija koja se razvija ispod nokta, prema Klivlendskoj klinici. Obično je rezultat povrede nokta, ali ponekad se može pripisati zdravstvenom stanju, posebno ako više noktiju ima ljubičaste linije. „Promene u izgledu vaših noktiju, uključujući oticanje vrhova prstiju i ljubičaste linije ispod noktiju, mogu biti znak srčanih oboljenja, srčane infekcije ili problema sa plućima“, kaže dr Rozen. 

Ako je uzrok vaše srce, crvene ili ljubičaste linije ispod noktiju često mogu biti praćene drugim simptomima, kao što su visoka temperatura, slab ili nepravilan rad srca ili umor, prema Američkoj akademiji za dermatologiju. 

Ako su ljubičaste linije ispod noktiju uzrokovane povredom, obično ih ne treba lečiti, ali ako sumnjate da su posledica nekog drugog stanja, obratite se svom lekaru ili dermatologu. Oni mogu pokrenuti testove kako bi pronašli osnovni uzrok i napravili personalizovani plan lečenja.

Nega kože za zaštitu srca 

Rano otkrivanje znakova srčanih bolesti može pomoći u smanjenju rizika od ozbiljnijih komplikacija, uključujući rizik od srčanog i moždanog udara. ,,Pregled prstiju na rukama i nogama dok prolazite kroz svakodnevnu rutinu nege kože može vam pomoći da rano otkrijete ove znake", kaže dr Avan. Evo nekoliko načina na koje možete da promenite rutinu nege kože da biste se brinuli o svom srcu:

  • Pažljivo pregledajte kapke i kožu oko očiju da li postoje abnormalnosti (kao što su voštane izrasline) dok nanosite sredstvo za čišćenje, hidratantnu kremu ili uklanjate šminku.
  • Proverite boju i oblik noktiju i vrhova prstiju sledeći put kada sečete ili lakirate nokte ili pravite manikir. (Pokušajte da uradite isto sa prstima na nogama i noktima).
  • Prilikom nanošenja losiona obratite pažnju na veličinu nogu zbog otoka ili neobičnog crvenila.
  • Dok se tuširate, proverite da li ima abnormalne promene boje kože ili hiperpigmentacije. 
Kada potražiti medicinsku pomoć 

Ako primetite bilo koju od ovih promena na koži iznenada ili ste bili tu neko vreme, potražite medicinsku pomoć, posebno ako imate druge simptome kao što su bol, kratak dah, umor, mučnina ili povraćanje, visoka temperatura ili slabost. 

Ove promene na koži ne znače uvek da imate problem sa srcem, ali u svakom slučaju, važno je da idete na redovne preglede i posetite dermatologa ili lekara primarne zdravstvene zaštite da biste saznali šta uzrokuje problem. „Mnogi od navedenih znakova su benigni, tako da uvek naglašavam oprez pre nego što prebrzo donosim zaključke“, dodaje Rozen.  

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading