Muškarac umro nakon ugriza krpelja: Smrtonosna bolest nalik eboli, počinje bolovima u stomaku

Slobodanka Ćorić Vesti 30.07.2024 15:25 0

Njegovo stanje je bilo stabilno u početku, ali se pogoršalo nakon što su se navodno pojavili svi simptomi spomenute bolesti

bolnica

Shutterstock

Muškarac (74) je preminuo u Španiji nakon što je dobio smrtonosnu bolest sličnu eboli nakon ugriza krpelja. Nakon što ga je krpelj ugrizao u blizini njegove vikendice 19. jula, hitno je prebačen u Sveučilišnu bolnicu Rej Juan Karlos u Mostolesu.

Dijagnostifikovana mu je krimsko-kongoanska hemoragijska groznica (CCHF), koja ima stopu smrtnosti od 40 posto. Zbog toga je prebačen u izolaciju u Univerzitetskoj bolnicu La Paz. Njegovo stanje je bilo stabilno u početku, ali se pogoršalo nakon što su se navodno pojavili svi simptomi spomenute bolesti. Preminuo je u subotu, preneo je The Sun.

CCHF je bolest koju prenose krpelji i nalazi se na popisu Svetske zdravstvene organizacije (WHO) kao jedan od devet patogena za koje se smatra da bi mogli izazvati epidemiju. Početni simptomi uključuju temperaturu, bolove u mišićima, bolove u trbuhu, grlobolju i povraćanje. CCHF može uzrokovati promene raspoloženja, zbunjenost, pospanost, krvarenje, obično iz nosa, te popucale kapilare na očima i koži.

Osim putem ugriza krpelja, bolest se može širiti i među ljudima putem telesnih tekućina, uključujući krv, ili među bolničkim pacijentima ako medicinska oprema nije pravilno sterilizirana. Skupine s visokim rizikom od infekcije uključuju farmere i radnike u klaonicama.

Iako je virus endemičan u područjima s toplijom klimom, znanstvenici strahuju da bi se bolest zbog globalnog zatopljenja mogla proširiti izvan svojih uobičajenih područja. Od otkrića 2016. godine, u Španiji je zabilježeno oko 15 slučajeva infekcije CCHF-om.

@najzena.rs Motivišemo vas da se borite za ono u šta verujete i da nikada ne prihvatite bilo šta manje od onoga što zaslužujete 💗#zena #najzena #fyp #foryoupage #fpyシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading