Popularni lek za mršavljenje je zamalo koštao života: Uzimala ga je za tretiranje dijabetesa, a ona doživela katastrofalne posledice

Vesti 06.09.2024 11:17 0

Gospođa Gant tuži Novo Nordisk zbog, kako tvrdi, propusta kompanije da adekvatno upozori 15 miliona Amerikanaca koji su koristili lekove da su suočeni sa rizikom od ozbiljnih gastrointestinalnih problema

žena

Printscreen/Youtube/CBS Mornings

Žena iz Pensilvanije tuži tvorca Ozempika nakon iskustva blizu smrti za koje krivi lek.

Dijabetičarka Huanita Gant (62) se mesecima osećala dobro na lekovima, sve dok se kod kuće iznenada nije srušila, a muž ju je pronašao u onesvešćenu.

Delovi njenog creva su umrli od stanja zvanog ishemijski kolitis, što je primoralo lekare da joj uklone debelo crevo. Nakon toga je doživela srčani zastoj. Sada bez debelog creva, moraće da koristi kolostomiju (drenažnu vreću) da bi imala pokrete creva.

Lekari sumnjaju da je lek za mršavljenje možda prouzrokovao sužavanje krvnih sudova u njenom stomaku, smanjujući dotok krvi u njeno debelo crevo. Ovaj nedostatak protoka krvi obogaćene kiseonikom inhibira sposobnost creva da pravilno funkcionišu, usporavajući kretanje hrane kroz digestivni trakt i izazivajući sušenje i umiranje tkiva.

Ona tuži farmaceutskog giganta zbog, kako tvrdi, propusta da upozori ljude na ovaj rizik, koji je identifikovan kod malog broja pacijenata na Ozempik, Vegovi i sličnim injekcijama za mršavljenje.

Gospođa Gant se oduvek borila sa svojom težinom, samo uz tradicionalnu ishranu i planove vežbanja mogla je da izgubi najviše devet funti. S obzirom na njenu porodičnu istoriju dijabetesa, njen doktor je smatrao da je ona dobar kandidat za Vegovi, a kasnije i za Ozempik, koji je prvi put odobren za lečenje dijabetesa tipa 2. Nekoliko meseci je gubila na težini i osećala se dobro. 

Dijabetes

Shutterstock

 

,,Osećala sam se dobro. Uživala sam u danima kada nisam morala da brinem o svom apetitu. Nisam imala žudnju. Samo sam osećala da radim nešto pozitivno za sebe", rekla je za CBS

Ali njeno zdravlje se iznenada i bez upozorenja srušilo. Nakon što je kolabirala i hitno je prebačena u bolnicu u oktobru 2023. godine, lekari su otkrili da su joj delovi creva odumrli, što je nuspojava ishemijskog kolitisa. Ishemijski kolitis nastaje kada je protok krvi u debelom crevu smanjen, lišavajući tkivo kiseonika i izazivajući njegovo odumiranje.

Vegovi i Ozempik sadrže isti sastojak, semaglutid, koji usporava brzinu pražnjenja hrane iz stomaka. Iako ovo može učiniti da se osoba duže oseća sito, što je manje verovatno da će jesti dodatne kalorije, lekari počinju da uviđaju da ovo sporije pražnjenje creva takođe može doprineti sporijem GI traktu. 

Izveštaji o ozbiljnim gastrointestinalnim smetnjama stizali su tek nakon što su lekovi bili odobreni, pre oko tri godine. Do sada su pacijenti prijavili oko 20 slučajeva opstrukcije creva, koja se takođe naziva ileus, službi za dobrovoljno prijavljivanje neželjenih događaja FDA. 

Ali naučnici još uvek nisu sigurni zašto lek toliko menja pokretljivost creva da hrana ne može da prođe kroz creva. ,,Semaglutid je crevni hormon. Svi veoma poznati i veoma česti neželjeni efekti su povezani sa GI. Jedan od njegovih mehanizama je da uspori brzinu pražnjenja želuca. Dakle, to je činjenica o ovom leku u koju smo sigurni “, rekao je dr. Dan Azaguri, šef barijatrijske hirurgije na Univerzitetu Stanford.

dijabetes

Shutterstock

 

Gospođa Gant je morala na hitnu operaciju da joj ukloni debelo crevo. Posle operacije srce joj je stalo i morala je da se oživljava. Sve ovo vreme lekari su mislili da će umreti i zvali su njenu ćerku da joj kažu. ,,Srce mi se slama što je moja ćerka primila taj telefonski poziv. Nikada nisam bila upozorena da bi se tako nešto moglo dogoditi", objasnila je ona. 

Gospođa Gant tuži Novo Nordisk zbog, kako tvrdi, propusta kompanije da adekvatno upozori 15 miliona Amerikanaca koji su koristili lekove da su suočeni sa rizikom od ozbiljnih gastrointestinalnih problema. 

„Mnogo sredstava je uloženo u marketing leka, stotine miliona dolara da se proširi tržište, da se dobiju novi pacijenti za lek, ali ništa nije uloženo da bi se pacijenti upozorili na rizik od gastropareze, ileusa, opstrukcije tankog creva. i činjenica da ovi neželjeni efekti mogu biti ozbiljni, čak i ako su retki“, rekao je njen advokat Parvin Aminolroaia.

 

 

Prema tužbi, Ozempik i Vegovi ,,nisu bili dovoljno i/ili adekvatno testirani na bezbednosne rizike, uključujući opstrukciju creva, ishemijski kolitis, neuhranjenost i njihove posledice". Da jesu, navodi se u tužbi, gospođa Gant ne bi uzimala nijedan od navedenih lekova. 

Ovo nije prvi put da se Novo Nordisk suočava sa sudskim procesom protiv pacijenata jer nisu upozorili na ozbiljna zdravstvena stanja. Ranije ove godine, Dejli mejl je izvestio o desetinama tužbi koje su podneli ljudi koji su teško patili, uglavnom od gastropareze ili stomačne paralize. Stanje, koje može biti opasno po život, uzrokuje nakupljanje hrane u crevima, a simptomi uključuju mučninu, povraćanje i jak bol. U svim tužbama, Novo Nordisk je optužen da nije pravilno upozorio na rizik od gastropareze na pakovanju lekova. 

U izjavi za CBS o najnovijoj tužbi i nizu tužbi koje su došle pre nje, portparoli Novo Nordisk-a su rekli: „Poznati rizici i prednosti lekova semaglutida i liraglutida su opisani u njihovim etiketama proizvoda koje je odobrila FDA... navodi u tužbe su neosnovane“. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Marku zamalo da odseku ruku zbog ujeda insekta #fyp #fy #fypシ #foryoupage #viral #viralvideo #viraltiktok #fypシ゚viral @Marko Kovacevic ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading