Film snimljen u Srbiji u trci za Oskara? Džoni Dep je u glavni LIK, snimljen je po ISTINITOM događaju, a ovo mu je uloga ŽIVOTA

Vesti 19.10.2022 10:53 0

Film "Minamata", sa Džonijem Depom, jedan je od favorita za osvajanje posebne nagrade na osnovu glasova publike na tviteru, koju Američka filmska akademija zvanično uvodi od ovogodišnje dodele Oskara

Film snimljen u Srbiji u trci za Oskara? Džoni Dep je u glavni LIK, snimljen je po ISTINITOM događaju, a ovo mu je uloga ŽIVOTA

Printscreen/Instagram

 

Dugo smo čekali film "Minamata" koji je svoju premijeru imao na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu 2020. godine. U glavnoj ulozi je Džoni Dep koji je pobrao pozitivne kritike i njegov performans je ocenjen kao Depova životna uloga.

Film je od septembra 2021. godine na redovnom repertoaru bioskopa u Srbiji, a posebno je zanimljivo to što je ovo ostvarenje značajnim delom snimano upravo u našoj zemlji.

Film "Minamata", jedan je od favorita za osvajanje posebne nagrade na osnovu glasova publike na tviteru, koju Američka filmska akademija zvanično uvodi od ovogodišnje dodele Oskara. Delovi ovog filma snimani su u Beogradu tokom 2019. godine, a "Minamata" je premijerno prikazana u našoj zemlji na Festu 2021. godine.

Džoni Dep glumi proslavljenog ratnog fotografa Eugena Smita koji se osamljuje i otuđuje od svih. U početku dobija poziv od svog urednika da otputuje u Japan na ostrvo Minamata i da istraži trovanje stanovnika  na ovom ribarskom mestu. Ipak, Eugen u svom istraživačkom potezu otkriva  raznorazne malverzacije korporativne politike, kao i saučesništvo policije i vlasti. Njegovo oružje je samo njegova kamera, ali se on upušta u borbu protiv moćne korporacije. Eugen je morao da stekne izvanredno poverenje zajednice i da napravi takvu fotografiju koja će ovu priču preneti celom svetu. Period života i stvaranja Eugena Smita dešava se malo posle Drugog svetskog rata.

Dve linije priče sreću se u jednom čoveku koji život razara  alkoholom, narkoticima, propalim brakovima, dugovima, međutim, postoji jedan način kojim može da pronađe svoje lično svetlo na kraju tunela – povratak onome što najbolje zna, rasvetljavanju strašne prevare kompanije u Japanu svojim objektivom i rešenošću da tom pričom svom životu povrati smisao. Ovo je priča koja stoji iza nastanka jedne od najpoznatijih fotoreportaža na svetu – „Tomoko Uemura se kupa“.

Ako uporedimo život Džonija Depa, sa aspektima života ovog slavnog fotografa, shvatićemo da tu i te kako postoje dodirne tačke i da će njegova uloga biti životna.

 

 

Dep, koji je i sada prolazi kroz težak period ličnog života posle burnog razvoda od glumice Amber Herd, oseća posledice tog doba i smatra da ga Holivud bojkotuje, ipak, biće mu uručena počasna nagrada festivala u San Sebastijanu tokom 69. izdanja tog festivala. Američki glumac, poznat po brojnim ulogama poput „Edvard Makazoruki“, „Arizona Dream“ i „Pirati sa Kariba“ na taj način treći put će se pojaviti na festivalu u San Sebastijanu.

O svom liku, fotografu Eugenu Smitu, oduševljeno govori Džoni Dep:

„Što sam više učio o Eugenu Smitu sve sam ga više voleo i sve sam više razumeo zašto su se ljudi distancirali od njega,  jer nije bilo lako biti u njegovom okruženju. Imao je tu slojevitost koju imaju svi veliki pisci, fotografi, umetnici i novinari. On nije hteo da otkrije činjenicu da je bio veoma povređeno, slomljeno biće. Njegova gorčina je njegovo oružje sa preživljavanje.

Posebna kategorija po imenu "Fan Favourite Award", omogućiće publici širom sveta da glasa za svoj omiljeni film, koristeći hešteg #OscarsFanFavorite na tviteru ili putem stranice OscarsFanFavorite.com, a dnevno je moguće glasati do 20 puta. 

Komentari (0)
Loading