Zašto bebe igraju fudbal u stomaku? Naučnici su došli do zanimljivog otkrića, ovo sigurno niste znali

Vesti 17.08.2024 21:03 0

Povezanost udaraca sa moždanom aktivnošću prestaje nekoliko nedelja nakon rođenja

trudnica

Shutterstock

Bebine udarce željno iščekuje svaka trudnica, a ujedno su i pokazatelj da se trudnoća razvija kako treba. Nove studije pokazuju da ovi pokreti ipak nisu nasumični i da znače više od pukog istezanja u materici.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports sugeriše da pokreti fetusa omogućavaju bebi da izgradi osnovnu mrežu mozga kako bi razumela koji deo tela se kreće, prenosi sajt Life.

Istraživači kažu da bebe zapravo pokušavaju da stimulišu važne veze u svom rastućem mozgu ovim trzajima i udarcima, i da im to pomaže da naprave unutrašnju „mapu“ sopstvenog tela. „Ovi udarci, poznati kao pokreti fetusa, omogućavaju bebi da izgradi osnovnu moždanu mrežu kako bi razumela koji deo tela se kreće i dodiruje“, izveštava Live Science.

Tim je analizirao moždane talase 19 novorođenčadi starih 2 dana, od kojih su neka rođena prerano. Korišćenje neinvazivne elektroencefalografije (EEG) pokazalo je da bebin udarac aktivira region njihovog mozga povezan sa senzornim unosom, poznat kao somatosenzorni korteks. 

beba

Shutterstock

 

Nadamo se da će ovi fascinantni nalazi pomoći u negovanju mozga prevremeno rođenih beba koje se još uvek razvijaju, ohrabrujući njihove medicinske timove da stvore okruženje koje oponaša matericu kako bi promovisalo razvoj.

„Nalazi studije mogu imati implikacije na neonatalnu kliničku negu, kao što je kako umotati prerano rođenu bebu tako da može da zadrži osećaj da je u materici i nastavi da razvija ovu osnovnu mrežu mozga“, rekli su autori studije sa Univerziteta. iz Londona, Kimberli Vajthed i Lorenco Fabrici. 

Povezanost udaraca sa moždanom aktivnošću prestaje nekoliko nedelja nakon rođenja. Većina trudnica počinje da oseća pokrete bebe između 16. i 24. nedelje trudnoće. Osećaju se kao udarci, treperenje, golicanje..., u zavisnosti od toga koliko je trudnoća odmakla, a osećaj je za svaku ženu individualan.

Ne postoji pravilo koliko je udaraca dnevno normalno, ali ako primetite da je beba mirnija nego inače, obratite pažnju. Jedite nešto slatko i lezite na bok. Trebalo bi da osetite najmanje 10 pokreta u roku od sat vremena. 

Trudnica

Shutterstock

 

Žene osećaju fetalne pokrete ranije u drugoj i svakoj sledećoj trudnoći. Naravno, ima i mirnijih i aktivnijih beba, što ne znači da će takve ostati i kada se rode. Ritmični blagi pokreti su štucanje bebe u stomaku, koje oseća i majka

Između 24. i 28. nedelje fetus reaguje na poznate zvukove i glasove, a udarci su najjači između 32. i 36. nedelje, kada raste, stvrdnjava i jača. Posle tog perioda sve se smiruje jer bebi počinje da nedostaje prostora i uglavnom su spremne za porođaj. Normalno je da ima manje udaraca, a aktivnost fetusa obično raste kada se trudnica smiri, kao i posle obroka. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Ukoliko često imate nedoumice kako da smirite uplakanu bebu, isprobajte ovaj trik! 👶🏼 #najzena #zena #fyp #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading