Da li paklene vrućine mogu izazvati prevremeni porođaj? Stručnjaci dali trudnicama savet zlata vredan

Tatjana Badarević Vesti 18.07.2024 15:58 0

Dr. Auger savetuje trudnice da se drže hlada i da borave u klimatizovanim prostorijama što je duže moguće.

trudnica

Shutterstock

 

Vrućine su. Vruće je. I ne vidi se kraj tim vrućinama. No, nemamo druge, moramo se tom prilagoditi, jer - život teče i kad je vruće. Ipak, neki moraju da paze više nego drugi, a među njima su trudnice. Previsoke temperature, naime, mogu dovesti do prevremenog porođaja. Tako je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu Epidemiology.


Kanadski istraživači su pregledali evidenciju 219.319 živorođenih u odnosu na temperaturu i otkrili da su toplotni talasi (definisani kao temperature iznad 32 stepena četiri do sedam dana zaredom) povezani s 27 posto većim rizikom od ranijeg porođaja, u poređenju sa umerenim vremenskim uslovima. Znači, trudnice koje su bile izložene ekstremnoj vrućini duže vreme verovatnije su rađale u 37. i 38. nedelji, za razliku od uobičajenih 40 nedelja.
trudnica

Shutterstock

 

 

"Trudnoća postaje fizički izazovnija kako se približavate terminu", kaže Natali Auger, dr.med., istraživač na Odeljenju za socijalnu i preventivnu medicinu Univerziteta u Montrealu i autorka studije. Razmislite o toploti kao dodatnom stresu na već iscrpljeno telo: "Fizički stresovi - poput toplote - imaju veći uticaj na trudnicu u 37. ili 38. nedelji, nego ranije u  trudnoći", kaže dr. Auger.

trudnica

Shutterstock

 

 

Iako se 37 nedelja može činiti dovoljno blizu, poslednjih nekoliko nedelja u materici važni su za razvoj tvog deteta. Mozak, pluća i drugi organi još uvek sazrevaju i pripremaju se za život van materice. Želiš li da "nosiš" bebu celi termin? Drži se hlada što više možeš. Dr. Auger sugeriše i da piješ puno vode i ostaneš u hladovini ili klimatizovanim prostorima.

Bonus video:

 

@najzena.rs Koje 3 osobine biste voleli da Vaše dete nasledi od Vas 👶🏼🙂 #najzena #zena #foryou #fyp #viralvideo #fypシ゚ #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs

 


 

Komentari (0)
Loading