Istraživanje pokazalo: Majčin glas ima neverovatan uticaj na prevremeno rođene bebe, pomaže kod jedne neprijatnosti

Vesti 30.03.2024 21:38 0

Tim stručnjaka posmatrao je reakcije dece koja su nasumično bila izložena tri različite situacije: kada majka razgovara sa detetom, kada peva detetu i kada majka nije prisutna

BEBA

Shutterstock/ilustracija

Novo istraživanje pokazalo je da prevremeno rođene bebe osećaju manje bolova tokom lečenja ako slušaju majčin glas!

Prevremeno rođene bebe često moraju da provedu neko vreme odvojeno od roditelja u neonatalnim jedinicama intenzivne nege. Tokom boravka mogu biti izloženi višestrukim i bolnim medicinskim procedurama.

Uloga roditelja je važna tokom boravka bebe na intenzivnoj nezi

Dr. Manuela Filipa, autorka istraživanja sa Univerziteta u Đenovi, objasnila je da ovo istraživanje ne doprinosi samo novorođenčadi, već i njihovim roditeljima. Upućuje ih na ključnu ulogu koju majčin glas, očev glas i njihovo prisustvo igraju tokom bebinog oporavka na intenzivnoj nezi. ,,Pokušavamo da pronađemo nefarmakološke načine da smanjimo bol kod ovih beba", rekla je ona.

beba

Shutterstock

 

Ona je dodala da mnogo dokaza ukazuje na važnost kontakta između roditelja i prevremeno rođenih beba, a jedan od razloga zašto je on važan je privrženost. Dr. Filipa je rekla da se njen tim fokusirao na govor roditelja, s obzirom da nije uvek moguće da roditelji drže svoju decu, ističući da govor može biti veoma moćan način prenošenja emocija, prenosi righttolife.org.uk.

Dr. Filipa i drugi stručnjaci sa Univerziteta u Đenovi iz dečje bolnice „Bosisio Parini“ u Italiji i sa Univerziteta Vale d'Aosta objasnili su u svom izveštaju objavljenom u naučnom časopisu Scientific Reports da su posmatrali reakcije na bol kod 20 prevremeno rođene dece. u jedinici intenzivne nege za novorođenčad. To su proverili rutinskom procedurom bockanja detetove noge i uzimanja nekoliko kapi krvi.

beba

Shutterstock

 

Tim stručnjaka posmatrao je reakcije dece koja su nasumično bila izložena tri različite situacije: kada majka razgovara sa detetom, kada peva detetu i kada majka nije prisutna. Stručnjaci su merili nivo bola kod beba na osnovu tri indikatora: izraza lica, otkucaja srca i nivoa kiseonika. Izraze lica naknadno su proučavali stručnjaci koji nisu znali kojoj su od tri situacije deca bila izložena.

Nivo bola se smanjuje kada bebe čuju majčin glas

Rezultati su pokazali da je nivo bola kod beba pao sa 4,5 na 3 (na skali od 0-21) u situacijama kada su čule majčin glas. Autorka istraživanja Filipa je objasnila da je u tako ranom uzrastu ovo veoma važna promena u reakcijama. „Poznato je da je oksitocin prisutan u razvoju privrženosti i u majčinoj osetljivosti. Takođe može da zaštiti od bola", rekla je ona. Ona je dodala da je smanjenje nivoa bola bilo manje primetno u situacijama kada su majke pevale svojoj deci. To može ukazivati na „ograničenja u strukturi, rečima, tonu i melodiji pesama i uspavanki. ."

beba

Shutterstock

 

Ona je dodala da je „ključna poruka istraživanja važnost uključivanja glasa roditelja u ranim fazama brige o prevremeno rođenim bebama. Ovo se posebno odnosi na situacije u kojima su izloženi bolnim tretmanima. Sada barem znamo da roditelji imaju uticaj na svoje bebe u tom uzrastu, i to pozitivno." 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading