Ponovo ste trudni? Otkrivamo sve što treba da znate o drugom porođaju, dobro se naoštrite

Vesti 19.05.2024 20:37 0

Ako ste tek rodili svoje prvo dete, stručnjaci preporučuju da sačekate 18 meseci pre nego što ponovo zatrudnite

trudnica

Shutterstock

Čestitamo, trudni ste po drugi put! Verovatno vam je poznat mit da druga beba dolazi rano i sada se pitate da li da očekujete raniji porođaj.

Realnost je da nema garancije - jer su svaka beba i svaki porođaj drugačiji. Vaš drugi porođaj može biti potpuno drugačiji od vašeg prvog, ili može pratiti sličan obrazac. Svaki porođaj nosi svoja iskustva, izazove i nagrade.

porođaj

Shutterstock

 

Međutim, najčešći mitovi o trudnoći i porođaju često su zasnovani na ličnim iskustvima i nemaju osnova u stvarnoj situaciji koju doživljavaju žene širom sveta.

1. U drugoj trudnoći porođaj dolazi ranije

Nije uvek tako.Trudnoća u punom terminu obično traje od 39 nedelja do 40 nedelja i šest dana od prvog dana poslednje menstruacije. Međutim, na osnovu anegdotskih dokaza, većina trudnica navodi da je njihova druga beba rođena ranije od predviđenog datuma porođaja i ranije od prve bebe. Ovo potkrepljuje studija iz 2001. koja je ispitivala trajanje trudnoće kod 1.514 zdravih trudnica.

porođaj

Shutterstock

 

Naučnici su otkrili da su majke koje su se prvi put porodile imale dužu trudnoću, dok su se žene koje su bile trudne po drugi put porodile dva dana ranije. Takođe, studija objavljena u "The European Journal of Obstetrics & Ginecology and Reproductive Biology" sugeriše da je druga trudnoća kraća i bliža roku od 40 nedelja od prve trudnoće. Kod 20 procenata učesnika studije sa razmakom u trudnoći manjim od 12 meseci, sledeća trudnoća je bila jedan dan kraća.

Međutim, nedavna studija o dužini trudnoće iz 2022. za prve, druge i treće majke otkrila je da druga beba stiže otprilike u isto vreme kao i prva, u 39 nedelja i pet dana. Ovo istraživanje analiziralo je iskustva 2.437 porodilja koje su se po drugi put porodile, a oko 56,2 odsto njih rodilo je na ili pre termina. Dakle, dostupna statistika pokazuje da nema čvrstih pravila, a druga beba može doći ranije ili tačno na vreme. Svaka trudnoća je drugačija.

2. Porođaj je brži drugi put

Da, vaš drugi porođaj obično traje upola kraće od prvog. Možete očekivati da porođaj traje u proseku 12 do 18 sati za prvu trudnoću, dok u proseku samo šest do osam sati za drugu trudnoću. Ovo je delimično zato što za prvu bebu može biti potrebno osam do 12 sati da se grlić materice proširi kako bi omogućio bebinu glavu da prođe, ali samo oko pet sati drugi put. Takođe, izbacivanje je brže. Verovatno nećete morati da gurate jedan do dva sata kao prvi put, uglavnom zato što su karlična tkiva već jednom rastegnuta i nisu tako napeta kao na početku. Osim toga, već znate šta da očekujete, pa ćete sigurnije zakoračiti u drugi porođaj.

3. Komplikacije iz prve trudnoće moguće su i u drugoj

Ako je vaša prva trudnoća uključivala komplikacije kao što su prevremeni porođaj, preeklampsija ili gestacijski dijabetes, rad sa svojim lekarom je od suštinskog značaja jer možete imati povećan rizik od sličnih komplikacija sa drugom bebom.

operacija

Shutterstock

 

Naime, istraživanja sugerišu da je kod trudnica koje su tokom prve trudnoće razvile preeklampsiju, rizik od razvoja nje u drugoj trudnoći porastao na 14,7 odsto. S druge strane, žene koje nisu imale ovu dijagnozu imaju značajno manji rizik da je razviju tokom druge trudnoće, svega 1,1 odsto. Ako se vaša prva beba rodi prerano, između 22 i 30 nedelje, postoji najmanje 20 puta veća verovatnoća da ćete imati prerano rođenje sa drugom bebom.

4. Nema potrebe da čekate drugu trudnoću

Ako ste tek rodili svoje prvo dete, stručnjaci preporučuju da sačekate 18 meseci pre nego što ponovo zatrudnite. Ovo štiti buduću bebu od potencijalnih zdravstvenih problema kao što su prevremeni porođaj, mala veličina za gestacionu dob i mala porođajna težina. Što se tiče vas kao majke, duži razmak između dece takođe daje vašem telu dovoljno vremena da se oporavi od prve trudnoće i popuni izgubljene zalihe hranljivih materija folne kiseline i gvožđa.

5. Sa drugim detetom je lakše

Sa svojom prvom trudnoćom, verovatno ste imali dovoljno vremena da se pripremite za novog člana porodice. Drugi put verovatno neće biti isto, jer ćete tokom trudnoće sa drugim detetom morati istovremeno da brinete i o prvom mališanu. Kada beba stigne, pripremite se za burne emocije. Možda ćete se osećati kao da nemate dovoljno vremena da se posvetite svom prvom detetu dok se brinete o novorođenčetu. Ovo je normalno jer sada imate dve bebe sa različitim potrebama. Budite strpljivi dok se prilagođavate novoj situaciji.

Kako se pripremiti za drugu bebu

Priprema za drugo dete ne uključuje samo odeću i stvari, već i emocionalnu pripremu starijeg deteta za dolazak brata ili sestre. Zapamtite da ste starijem detetu i dalje potrebni. Teško je uravnotežiti sve potrebe kada imate malu bebu koja potpuno zavisi od vas, ali pokušajte da u svemu nađete vremena za sebe. Zatražite pomoć od porodice i prijatelja kada vam je potrebna, posebno kada treba da se odmorite i napunite baterije. Dolazak novog člana porodice može biti stresan i izazovan, pa nemojte biti previše strogi prema sebi. Zapamtite da će s vremenom sve doći na svoje mesto, piše Mother.ly

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading