Rešite se konačno cucle: Dečiji stomatolog preporučuje 7 sjajnih načina, dete će zaboraviti na nju za tren!

Vesti 14.05.2024 14:33 0

Smanjenje učestalosti navike izuzetno pomaže

cucla

Shutterstock

Odvikavanje od cucle često nije lako, kao ni od sisanja palca. Ali u nekom trenutku to mora da dođe – pre ili kasnije, na ovaj ili onaj način. Uvek je bolje i lakše to učiniti - nežno.

Ponekad kada su veoma, veoma mali i mnogo plaču, a ništa im baš i ne pomaže, mnogi roditelji posežu za cuclom, odnosno, kako se na engleskom jeziku simbolično naziva „smirivalica“. Mnogi su protiv toga, pa se zato opiru upotrebi cucle. A ponekad dete ne želi i odbija cuclu, a roditelj u nekom trenutku poželi da moli bebu da prihvati cuclu, samo da se malo smiri...

Uspavljivanje bebe

Shutterstock

Neka deca ne žele cuclu, ili im se uopšte ne nudi, a instinkt za sisanjem je veoma jak. Tada mnoga deca posežu za malim prstom. Sisanje palca se tako može produžiti čak i više nego kada je u pitanju cucla- jer je palac uvek tu.

Ništa od ovoga nije za osudu, naravno, jer mi to ne radimo! Međutim, u nekom trenutku dolazi vreme da se odviknete od dude ili prsta. Kao i svako odvikavanje, ni u ovom slučaju nije lako. Za neke je to lakše, a za neke, uh, prilično teško. Svako dete ima svoj tempo... Ipak, stručnjaci će preporučiti da se duda prekine sa oko 12 meseci. Prerano?

Dečji stomatolog dr Fatina Štivelman rekla je za Mother.ly da veruje da bi sisanje dude ili palca potencijalno moglo da dovede do funkcionalnih ortodontskih problema kao što su preveliki prednji zubi, otvoreni zagrizi i visoko zakrivljeno nepce.

Evo šta ona obično preporučuje svojim pacijentima koji žele da pomognu svojoj deci da se odviknu od cucla ili sisanja palca/prsta.

7 nežnih saveta za odvikavanje od dude ili sisanja palca
1. Smanjite upotrebu

Smanjenje učestalosti navike izuzetno pomaže. Ako dete koristi cuclu ili siše palac dok spava, ovu naviku treba prekinuti. Kada polako smanjimo ili razblažimo naviku, vremenom će biti lakše prestati. Ne mora odmah, ali je važno smanjiti. 2. Pronađite pravu zamenu

Zamena dude ili palca drugim predmetom kao što je plišana životinja, mekana igračka, ćebe, igračka za žvakanje ili slično može detetu dati isti umirujući osećaj tokom vremena. Maženje i čitanje priča kao ritual za spavanje takođe mogu pomoći jer detetu može pružiti taj osećaj udobnosti, posebno za onu decu koja traže više udobnosti i sigurnosti.  3. Pozitivno pojačanje

Često je ovaj metod najbolji. Roditelji često govore „ne“. Ali istina je da pohvale i ohrabrenje, zajedno sa malim nagradama prilagođenim uzrastu, mogu učiniti mnogo više da se otarase cucla ili sisanja palca. 4. Skretanje pažnje

Neka deca se lako ometaju, menjajući im fokus i olakšavajući im da zaborave dudu ili palac. Dete možete zabaviti pesmom, igračkom ili igrom i tako pokušati da skrenete pažnju sa ove navike. 5. Rutine

Doslednost i rutina su veoma važni za decu. Stvaranje i pridržavanje nečega što ne uključuje cuclu ili naviku za palac može izuzetno pomoći detetu. 6. Timski rad

Važno je podsticati otvorenu komunikaciju i uključiti dete u proces. Na primer, mama i tata mogu da koriste knjige i slikovnice kao primer. Naravno, one u kojima likovi nemaju cucle ili sisaju palčeve. Može se organizovati i zabava za ispraćaj dude, a roditelj može pomoći svom detetu da spakuje cuclu kako bi dao (ne bukvalno, naravno) novoj bebi. Može biti i životinja, ali dete je vezano za životinje.

7. Posetite dečijeg zubara

Kada ništa drugo ne funkcioniše, uvek dolazi do posete stomatologu koji može da da mnogo saveta i iznese svoje mišljenje – pred detetom.

Jer, naime, aktivna upotreba dude i dugotrajno sisanje palca zaista može dovesti do nekih ili svih sledećih problema:

  • Poremećaj zuba: Dugotrajna navika će izbaciti gornje prednje zube i potisnuti donje zube unazad, što stvara veliki prostor između gornjih i donjih zuba. Zbog toga je dete sklonije povredama prednjih zuba kada se dogode nezgode.
  • Usko nepce: Ako je jezik zbog loše navike gurnut nadole umesto u pravilan položaj, to može dovesti do uske gornje vilice i uticati na pravilan razvoj nepca.
  • Problemi sa govorom: Problemi sa govorom i artikulacijom se javljaju kod dece kada jezik nije u pravilnom položaju i kada je prisutan otvoren zagriz.

Zapamtite - tranzicije mogu biti teške za sve nas (uključujući i odrasle), zato budite nežni sa svojim detetom tokom ovog perioda odvikavanja. Najvažnije je da vodite računa o sopstvenom emocionalnom i fizičkom blagostanju tokom ovog perioda povlačenja. Svako dete je drugačije i može potrajati duže ili drugačije metode da se pronađe šta funkcioniše.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading