Hvala ti, mama: Istraživanje potvrdilo koliko je zapravo težak porođaj, mnogo naporniji od jedne aktivnosti

Vesti 02.03.2024 17:32 0

Prema rezultatima istraživanja, 25 odsto porodilja imalo je prelome slične stresnim prelomima sportista, 41 odsto je doživelo rupturu karličnih mišića

porođaj

Shutterstock

Prema novim istraživanjima, porođaj i porođaj su najtraumatičnija iskustva kroz koja telo žene može da prođe, sam porođaj je zahtevniji od trčanja maratona, a oporavak od povreda traje duže od oporavka u profesionalnom sportu.

Mame, ako razmišljate da se bavite trčanjem, naučnici tvrde da bi žene koje su se porodile lako mogle da trče maraton. Novo istraživanje sa Univerziteta u Mičigenu otkrilo je da su porođaj najtraumatičnija iskustva kroz koja telo može da prođe, a sam porođaj je za telo žene naporniji od trčanja satima! Naučnici su analizirali magnetnu rezonancu povreda nastalih tokom porođaja i sportskih povreda i utvrdili da su posledice porođaja slične povredama nastalim tokom profesionalnog sporta.

porođaj

Shutterstock

 

„Ako bi se profesionalni sportista povredio na terenu kao porodilja, lekari bi je odmah priključili na magnetnu rezonancu. I sada lekari kažu majkama: „Prošlo je šest nedelja od porođaja, bićete dobro, ne moraju više da dolaze kod nas.' Nisu sve žene dobro nakon tih šest nedelja ili mogu da se vrate na posao i to je sasvim normalno, nisu lude za tim", rekla je Dženis Miler, profesorka na U-M. Škola medicinskih sestara.

Oporavak od povreda

Prema rezultatima istraživanja, 25 odsto porodilja imalo je prelome slične stresnim prelomima sportista, 41 odsto je doživelo rupturu karličnih mišića, a 15 odsto je imalo povrede karlice koje nikada nisu zarasle. Iako većina lekara kaže da oporavak nakon vaginalnog porođaja traje šest nedelja, nekim ženama može potrajati i do osam meseci ili duže. „Ne kažemo da sve žene posle porođaja treba da idu na magnetnu rezonancu. Ali ako žena oseća da se sporije oporavlja, ima neobične simptome, ili joj nije prijatno i više ne može da radi Kegelove vežbe, trebalo bi da poseti specijaliste. “, kaže Miler i dodaje da povrede karlice mogu dovesti do problema sa urinarnim sistemom i drugih problema. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading