Svaki razvod braka je neminovno bolan: Loša komunikacija i gubitak poverenja nisu najgore faze

Vesti 04.06.2023 15:00 0

Razvod je zapravo niz promena koje se uspešno razrešavaju prilagođavanjem i prihvatanjem odgovornosti u novom kontekstu

Svaki razvod braka je neminovno bolan: Loša komunikacija i gubitak poverenja nisu najgore faze

printscreen/Tviter/shutterstock

 

Razvod može doneti brojne promene u odnosu, uključujući gubitak poverenja, pojačanu kritiku i prekid komunikacije. Optužbe postaju deo svakodnevnih razgovora, a neki parovi čak prekidaju fizički kontakt, uključujući i seksualne odnose. Osećaj nezadovoljstva brakom i razočaranje duboko su ukorenjeni iza ovih odbijajućih, optužujućih i konfliktnih ponašanja. Sam odnos počinje pući pod pritiskom.

Konfliktno ponašanje

Na mestu gde je nekada bila bliskost i poverenje, sada se javlja konfliktno ponašanje, verbalno i neverbalno izražavanje nezadovoljstva, optužbe zbog nerealizovanih očekivanja. Ovaj emocionalni jaz koji se širi dovodi do gubitka zdravih kapaciteta koji su održavali vezu živom.

Osećaj odbačenosti

Par polako ulazi u proces tugovanja zbog gubitka voljene osobe i odnosa koji su imali. Ukoliko par ostaje zajedno, osećaj odbačenosti i povređenosti će se samo pojačavati. Iako je to slučaj, neki parovi nastavljaju održavati seksualne odnose. Neki to rade s nadom da će povratiti bliskost i obnoviti vezu, dok se drugi povlače, doživljavajući to kao priliku za ponovno zbližavanje sa samim sobom, bez očekivanja od veze. U takvim slučajevima, najbolje je izbegavati fizički kontakt jer on može ometati proces tugovanja.

Problemi u komunikaciji

Takođe, važno je napomenuti da partneri ne moraju prolaziti kroz istu fazu istovremeno, što dodatno otežava situaciju. Supružnik koji se ne oseća razočarano može imati drugačije razumevanje udaljenosti i konfliktnog ponašanja. U nastojanju da održe vezu, neki se mogu više posvetiti deci ili tražiti zadovoljstvo izvan veze, izbegavajući direktnu komunikaciju o problemima. Osnovne pozicije inicijatora razvoda i osobe koja je ostavljena mogu biti različite.

Posledice promena

Parovi koji su svesni tih razlika i pružaju dovoljno vremena partneru da se pripremi za promene mogu imati manje posledica tokom ovog procesa.

Ukoliko parovi u ovoj fazi odluče potražiti porodičnu terapiju, postoji mogućnost da se brak obnovi i da parovi donesu odluku da ulažu u svoju vezu umesto da se razdvajaju.

Komentari (0)
Loading