Martin pirinač je savršen: Nikada se ne lepi jer koristi vrlo jednostavnu metodu, uspeva i početnicama u kuvanju

Vesti 27.05.2025 17:02 0

Ako vam je pirinač ispao mekši nego što ste očekivali...

pirinač

Shutterstock

Pirinač može biti prava radost. Ali i moguće razočaranje. Trenutak kada podignete poklopac sa šerpe sa sveže skuvanim pirinčem donosi toliko mogućnosti, ali ako pirinač nije skuvan onako kako želite, obrok koji sledi može delovati pokvareno.

Nedovoljno kuvan pirinač može se dovršiti dodatnim toplim tečnostima, ali kašasti pirinač — pirinač koji je postao previše mekan i lepljiv — može izgledati kao da je nepopravljiv.

Eksperti sa sajta Martha Stewart su razgovarali sa kuvarom kako bi saznali šta uzrokuje kašasti pirinač i kako ga spasiti. Takođe, podelio je savete za savršeno kuvanje pirinča, tako da vam nikada više neće biti potrebno da spasavate prekuvani pirinač.

Zašto pirinač postaje kašast

„Kada pirinač postane kašast, to znači da je prekuvan i da je upio previše vode,“ objašnjava Erik Valdez, glavni kuvar restorana Naks u Njujorku. Sirov pirinač nije svarljiv, ali dok se kuva, topla tečnost prodire u zrno i čini skrob jestivim, žvakastim i svarljivim. To daje pirinču njegovu prepoznatljivu, elastičnu teksturu. Međutim, ako se upije previše tečnosti, ostaje vam lonac kaše.

pirinač

Shutterstock

 

Dobra vest? Iako ne možete zaista ukloniti višak vode iz pirinča nakon što ga je upio, pirinač je i dalje jestiv – i potencijalno veoma ukusan. Taj gnjecavi pirinač nije za bacanje; možete ga popraviti i uživati u njemu na mnogo načina – možda čak otkrijete i svoje novo omiljeno jelo.

Kako da pirinač ne bude kašast

Pravilno kuvanje pirinča uz tačan odnos vode i pirinča ključ je da sledeći put izbegnete kašu.

Koristite pravi odnos

„Potrebno je da koristite tačnu količinu vode u odnosu na pirinač. Obično je to odnos 1:1, ali to zavisi od vrste pirinča koju koristite,“ kaže Valdez. Većina belog pirinča koristi odnos 1:1, a ako niste sigurni da li vaš integralni pirinač ili neka druga vrsta zahteva više vode, proverite uputstvo na pakovanju.

Uklanjanje skrobnog ostatka pre kuvanja

Kao i korišćenje pravog odnosa vode i pirinča, ovo takođe može pomoći da se izbegne gnjecava tekstura. Isperite pirinač dok voda ne postane bistra. Tu skrobnu vodu možete iskoristiti za zalivanje biljaka ili čak za umivanje ili pranje kose – voda od pirinča sadrži vitamine i minerale korisne za kožu i kosu.

pirinač

Shutterstock

 

„Za savršen pirinač, operite ga tri puta u hladnoj vodi, zatim koristite odnos 1:1 za vodu i pirinač, i stavite ga u kuvalo za pirinač,“ kaže Valdez. „Uvek uspe!“ Savršen beli pirinač samo treba malo da se promeša viljuškom ili lopaticom nakon kuvanja za najbolju teksturu.

Koristite odgovarajuću posudu

Ako nemate električno kuvalo za pirinač, može poslužiti i keramički lonac za šporet ili mala šerpa s poklopcem.

Načini da iskoristite kašasti pirinač (jer možete)

Ako vam je pirinač ispao mekši nego što ste očekivali, nemojte ga odmah bacati. Iako možda nije idealne teksture za ono što ste prvobitno planirali – recimo, rastresite zrnaste priloge uz ručak – ukus mu se može spasiti.

kuvanje

Shutterstock

 

„Sav kašasti pirinač je jestiv, samo treba da ga iskoristite na novi način,“ kaže Valdez. Kašasti pirinač ne može da se „odmasti“, ali može biti odličan u drugim jelima:

Kako da iskoristite kašasti pirinač

1. Iskoristite ga za jela od pirinča

Kašasti pirinač je idealan za jela poput kaša i pudinga od pirinča.

2. Osušite ga

Možete ga osušiti u rerni na niskoj temperaturi. Raširite ga na pleh sa ivicama i osušeni pirinač koristite za pripremu jela poput prženog pirinča.

3. Ubacite ga u punjenja ili supe

Kašasti pirinač možete isprati i dodati u supe ili koristiti kao punjenje za punjene paprike, paradajz ili tikvice.

4. Zamrznite ga za kasnije

Prekuvani pirinač možete zamrznuti i kasnije ga podgrejati za neko pirinčano jelo ili ispržiti u ulju kako biste napravili hrskavu podlogu za neko drugo jelo.

5. Izblendirajte ga

Ako je pirinač potpuno razmrljan i nema više prepoznatljivih zrna, možete ga izblendirati sa malo vode i koristiti kao kremastu bazu za supe, smutije, ili ga dodati u palačinke, mafine i druga testa. 

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading