Proverite da li ste natprosečno INTELIGENTNI? Ako bar povremeno radite jednu STVAR, najverovatnije ste živi GENIJE!

Vesti 04.05.2022 13:03 0

Jedna osobina može da ukaže da ste puni samopouzdanja i životnog iskustva

Proverite da li ste natprosečno INTELIGENTNI? Ako bar povremeno radite jednu STVAR, najverovatnije ste živi GENIJE!

Shutterstock

Možda vam se učini suludo, ali ako pričate sami sa sobom postoji velik šansa da ste izuzetno inteligentni.

U jednoj studiji psiholozi Danijel Svigli i Geri Lupian objasnili su kako je to korisno i da su najpametniji ljudi na planeti redovno razgovarali sami sa sobom dok su bili sami. Na primer, Albert Ajnštajn je navodno često vrlo tiho ponavljao neke rečenice. 

Ako razgovarate sami sa sobom to pokazuje kako ste samopouzdani, imate iskustva u životu i svesni ste da možete računati samo na sebe kad dođe vreme da treba shvatiti šta je za vas najbolje, šta vam je potrebno, tvrde psiholozi.

Mozak radi brže i bolje

U jednom eksperimentu psiholozi su zamolili 20 dobrovoljaca da odu u supermarket. Nabrojali su im što sve što je trebalo da kupe. U prvom delu učesnici  su bili dužni da to obave to u tišini dok su u drugom delu ponavljali naglas šta moraju da kupe. Ispostavilo se da su ponavljanjem naglas uspeli da zapamte više artikala.

Psiholozi kažu da ova metoda pomaže samo ako se radi o predmetima koji su poznati od ranije. Recimo, znate da je banana žuta i ima određeni oblik, a ponavljanjem se aktiviraju vizualna svojstva u mozgu. Ali, ako ponavljate nešto što ne možete da vizualizujete, tada vas to može samo usporiti i zbuniti.

Ako pričate sami sa  sobom naglas itekako organizujete zbrkane misli u glavi. Ako naglas izgovarate svoje probleme i slušate sami sebe - to će vam smiriti živce, tvrde psiholozi.

Takođe, to pomaže da donesete važne i teške odluke, razjasnite neku problematičnu situaciju u životu itd.

Psiholozi kažu kako se ponavljanjem naglas puno bolje usredsređujete na cilj, bolje se kontrolišu emocije i lakše se krene dalje kad dođe do problema, piše BrightSide.  

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading