Danas slavimo Svetu Petku: Evo šta treba da urade devojke koje žele da se udaju, a žene za harmoniju i mir u kući

Vesti 27.10.2024 09:46 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – u narodu poznat kao Sveta Petka.

sveta petka

vikipedija

Sveta Petka smatra se zaštitnicom žena i svetiteljkom koja je pomagala bolesnima i siromašnima, a vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Vernici tvrde da se ona uvek odazove molitvama, posebno za zdravlje i sreću porodice. Postoje narodni običaju koji se poštuju na današnji dan, a posebno se odnose na žene.

Cveće za ljubav i harmoniju

Prema starom običaju, mlade devojke treba da naberu cveće kojim će ukrasiti dom da bi u njemu vladali harmonija, ljubav i mir. Veruje se takođe da na ovaj praznik devojčicama treba obući nove haljinice da bi ih u narednoj godini pratila radost.

Kako da sanjate budućeg muža

Od slavskog kolača domaćica treba da sačuva mrvice. Posle ponoći mrve treba posuti po tavanu kuće (ko je ima) ili ispod krevete. Snovi koji se te noći sanjaju biće proročki, tvrdi tradicija. Veruje se da će devojke koje sačuvaju mrvice pošto su pojele parčence hleba namenjenog Svetoj Petki te noći videti i svoju sudbinu i budućeg muža u snu.

Uveče se izgovara molitva, to čini domaćin kuće, a žene i djeca se tri puta prekrste. Posle molitve se spava.

.

Video:

 

 

.

 

Komentari (0)
Loading