"Ostavljam dete samo u kolima i ne vidim problem": Majka rasplamsala raspravu na internetu, da li i vi ovo radite?

Tatjana Badarević Vesti 25.10.2024 17:54 0

Debata o ostavljanju dece koja spavaju u autu dok roditelji plaćaju na benzinskoj stanici izazvala je podeljena mišljenja među mamama

dete u autu

Printscreen/TikTok

Jedna majka je pokrenula raspravu na društvenoj mreži kada je pitala ljude da li je u redu ostaviti dete u autu koje spava dok roditelj plaća gorivo na benzinskoj stanici.

Objavila je video na TikToku u kojem je objasnila da to nije uradila, ali je zanima mišljenje drugih, piše The Sun.

Neke majke ostavljaju decu u autu

"Iskreno pitanje, da li je socijalno prihvatljivo ostaviti svoju bebu koja spava u zaključanom autu dok plaćate gorivo ili ih vodite sa sobom? Inače je uvek vodim sa sobom, ali juče sam se zapitala da treba da je ostavim u autu jer je mirno spavala", rekla je u videu.

 

@ana.rue I always take her in, but questioned it yesterday when she was sound asleep after baby class? 🙈 #babytiktok #newbaby #ftm #mumtiktok #mumlife #firsttimemum #newmum #maternityleave ♬ Juno - speduqaudio

 

Mnoge mame su komentarisale da brzo odu do blagajne i ostave decu u automobilu.

"Uvek sam to radila. Nije mi jasno da to drugi ne rade", dodala je druga majka, a treća je dodala: "Nije socijalno prihvatljivo, ali ja sam to radila svaki put."

I ostale su priznale da su to uradile: "Da, radila sam to, ali sam uvek mogla da vidim svoj auto kada bih bila kod blagajne, a prozori mog auta su tamni, tako da se izvan auta nije moglo videti da imam dete. Takođe nemam nalepnicu 'beba u autu'."

Neke majke ne odobravaju taj način: "Uvek bih vodila svoju decu sa sobom, bez obzira na to koliko to bilo teško. Nekome treba dve sekunde da ukrade auto i nije vredno rizika."

"Uvek sam mislila šta ako neki drugi auto udari u moj ili se dogodi nešto strašno", složila se i druga.

Da li smeju deca da se ostavljaju sama u autu?

Prekršaj je ostaviti dete ako to predstavlja rizik, izveštava Nacionalno društvo za sprečavanje okrutnosti prema deci (NSPCC).

Iz organizacije su poručili da deca mlađa od 12 godina nisu dovoljno zrela da budu ostavljena sama duže vreme te su naglasili da deca mlađa od 16 godina ne bi trebala biti ostavljena sama preko noći. Dodali su da bebe, mala deca i tinejdžeri nikada ne bi trebalo biti ostavljeni sami, čak ni na kratko.

dete u autu

Printscreen/TikTok

 

 

Izvor blizak NSPCC-u rekao je: "Kada su mala deca ostavljena sama u vozilu, mogu vrlo brzo postati anksiozna te se uzrujati. Čak i ako mirno spavaju kada ih ostavite, mogli bi se probuditi i jako se uzrujati kada niste tu kako bi se brinuli o njima. Ne bi se mogli sami zaštititi u hitnim situacijama i mogli bi čak pokušati da napuste vozilo kako bi vas pronašli."

"Kada su deca starija, roditelji treba da koriste vlastiti sud o tome mogu li ih na kratko ostaviti u autu. Ako mogu celo vreme da vide vozilo, to bi moglo biti u redu, zavisno od zrelosti vašeg deteta. Međutim, svako dete je drugačije i svaki roditelj treba doneti vlastitu odluku o tome da li je njihovo dete spremno da bude ostavljeno u ovoj situaciji", objasnili su.

Bonus video:

 

@najzena.rs Novi slučaj zaušaka u Srbiji! Ove simptome nikako ne smete da ignorišete! #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #goviral #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading