Zategnuta i mladolika: Ovih 5 znakova otkrivaju da vaša koža dobro stari, otkriva dermatolog

Vesti 08.05.2024 09:04 0

Ako vaše lice zadržava volumen ili masnoću kako starite, ovo je veoma dobar znak...

lice

Shutterstock

Pege od sunca, duboke bore i suva koža samo su neki od znakova da vaša koža stari. Ako pušite ili ste tokom godina često zanemarivali nanošenje kreme za sunčanje, ovi znaci mogu biti još vidljiviji. Ali koji su znaci da vaša koža dobro stari?

Proces starenja može izgledati drugačije od osobe do osobe, a mogu postojati određeni znaci da ste tokom života dobro vodili računa o svom telu. Dermatolog Hadli King kaže za HuffPost da određeni faktori životnog stila kao što su obrasci spavanja, rutine vežbanja i stres takođe doprinose starenju kože. 

žena

Shutterstock

 

Evo pet znakova da vaša koža zapravo dobro stari:

Koža brzo zarasta od povreda

„Ako vaša koža zaceli od otvorenih posekotina u roku od nedelju ili dve, to znači da vaša ishrana ima dovoljno proteina koji su neophodni za zarastanje rana, ili da imate zdrav imuni sistem, ili možda dobre gene“, objasnila je dermatolog dr Loren. Moi. Prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, ako je u pitanju ozbiljnija rana, trebalo bi da zaraste u roku od četiri do šest nedelja.

Pa kako znate da li vaša rana dobro zaceljuje? Ako se posečete, vaše telo stvara krastu tokom faze oporavka da popravi povređeni deo kože. Ovo štiti vašu ranu, omogućavajući koži ispod da zaraste. Znaćete da je posekotina zarasla kada vaša koža izbledi iz ružičaste u nijansu bližu vašem tonu kože, a rana omekša i spljošti.

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju zarastanje kože od povreda, posebno kada starite. Dva posebno važna su vlaga i ishrana kože. Wound Care Inc. izveštava da je vlaga kože izuzetno važna za zarastanje rana. Kada je koža suva, postoji veći rizik od kožnih lezija, infekcija i zadebljanja - sve to će usporiti brzinu zarastanja rana. Kada telo nije snabdeveno hranljivim materijama za oporavak i rast ćelija, rana će sporije zarastati. Pošto vaše telo koristi proteine za izgradnju i popravku kože, ishrana sa visokim sadržajem proteina može pomoći koži da dobro zaceli. Ovo je nešto što treba imati na umu kako starite, jer će vašoj koži biti potrebno više vremena da zaraste.

Još uvek imate bucmaste obraze ili volumen na licu

Ako vaše lice zadržava volumen ili masnoću kako starite, ovo je veoma dobar znak. King kaže da faktori koji u velikoj meri utiču na volumen vašeg lica su izlaganje suncu i drugi spoljni faktori starenja, koji mogu ubrzati gubitak zdravih elastinskih vlakana u vašoj koži, povećavajući opuštenost i smanjujući elastičnost.

žena

Shutterstock

 

„Kolagen daje koži snagu i strukturu“, dodao je King. Dakle, kada je volumen vašeg lica u dobrom stanju, vaša koža ima zdrav kolagen i elastičnost. Ove komponente doprinose mladalačkom izgledu kože i usporavanju starenja.

Nijansa vaše kože se minimalno promenila

Moj kaže da ako imate minimalno sunčevih pega—te ravne, svetlosmeđe mrlje na licu—to znači da je vaše izlaganje suncu tokom života bilo minimalno i da ste dobro zaštitili svoju kožu.

Opšte je poznato da sunce jednostavno nije dobro za vašu kožu. „Svakodnevna svest o suncu jedna je od najvažnijih stvari koje možemo da uradimo da pomognemo našoj koži da dobro stari“, objasnio je King. Dakle, ako ne koristite zaštitu od sunca kada ste napolju, više ste u opasnosti od neujednačenog tona kože. „Veliki deo oštećenja od sunca koji se akumulira u našoj koži rezultat je svakodnevnog slučajnog izlaganja suncu“, dodala je ona.

Sunce

Shutterstock

 

Međutim, ako je vaša koža ujednačena i nema promene boje, to je znak da vaša koža stari na idealan i zdrav način. ,,Vremenom, hronično izlaganje suncu može povećati tamne mrlje, crvenilo i žutilo kože", rekao je King.

Drugi uzrok promene boje je plavo svetlo sa ekrana telefona, televizora i drugih uređaja. „U poslednje vreme provodimo mnogo vremena ispred ekrana i naučili smo da plava svetlost ne samo da može da utiče na naš san i da ošteti oči, već može da izazove i promenu boje kože i starenje“, objasnio je King.

Mere predostrožnosti možete preduzeti korišćenjem posebnih proizvoda koji štite vašu kožu od efekata plave svetlosti i drugih stresora iz okoline. 

Nikada niste pušili

Ako ste se tokom života uzdržavali od pušenja, dali ste svojoj koži priliku da pravilno i zdravo stari. Pušenje povećava fine linije i bore i dovodi do suve kože, ali i mnogih drugih ozbiljnijih komplikacija“, objasnio je Moj.

cigarete

Shutterstock

 

Posledica pušenja mogu biti loše dugoročne posledice na koži, kao što su neujednačena pigmentacija, gubitak elastičnosti i duboke bore na licu. Neki kratkoročni efekti pušenja mogu uključivati žute tragove na prstima i noktiju i promenu boje zuba, što može učiniti da izgledate mnogo starije nego što jeste. Američki osteopatski koledž za dermatologiju kaže: „Uobičajeno je da koža 40-godišnjeg teškog pušača liči na kožu 70-godišnjeg nepušača.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading