Rade posao bolje od skupih krema: Vitamini igraju ključnu ulogu u lepoti lica, evo koji su najvažniji

Vesti 17.02.2024 20:51 0

U YouTube video snimku, stručnjak za negu kože i doktor Anil Rajani istakao je četiri vitamina koja su ključna za održavanje mladosti i sjaja kože

žena

Shutterstock

Iako postoji mnogo dostupnih seruma i krema protiv starenja, oslanjanje na proizvode i zanemarivanje pravilne ishrane možda nije najefikasniji način da poboljšate izgled vaše kože.

Zbog toga je važno da se naša ishrana sastoji od raznovrsnog povrća, voća, izvora proteina i zdravih masti. Pored toga, ključno je proceniti pravilan unos vitamina za potencijalne prednosti protiv starenja. Ove promene mogu dovesti do značajnog poboljšanja kvaliteta kože.

Koža

Printscreen/Instagram

 

U YouTube video snimku, stručnjak za negu kože i doktor Anil Rajani istakao je četiri vitamina koja su ključna za održavanje mladosti i sjaja kože.

Vitamin D

Rajani preporučuje uzimanje suplemenata vitamina D kako bi naša koža izgledala zategnuta. Iako je najbolje ograničiti izlaganje suncu kako bi se izbeglo oštećenje sunca i rak kože, on predlaže 15 minuta izlaganja suncu dnevno jer je vitamin D dobar za kožu.

 

 

Vitamin D se često proizvodi kada koža upija sunčevu svetlost. Primećeno je da se holesterol pretvara u vitamin D kada se to dogodi. Zatim ga preuzimaju jetra i bubrezi i transportuje se po celom telu, što pomaže u stvaranju zdravih ćelija.

- Ovo uključuje ćelije kože, tako da se odnosi na kožu, a ne samo na telo - objasnio je u videu. Takođe, predlaže svakodnevno izlaganje suncu oko deset minuta.  

Vitamin C

Stručnjak tvrdi da se vitamin C nalazi u visokim nivoima u spoljašnjim i unutrašnjim slojevima kože, poznatim kao epidermis i dermis. "Bori se protiv raka, deluje kao antioksidans, a njegova uloga u proizvodnji kolagena pomaže elastičnosti kože", dodao je on.

vitamin c

Shutterstock

 

Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju jake i čvrste kože, doprinoseći njenoj otpornosti na spoljašnje uticaje. Nalazi se u mnogim proizvodima za negu kože protiv starenja. Pored toga, vitamin C, koji je takođe prisutan u citrusima, podstiče zarastanje rana, smanjuje oštećenje ćelija i odlaže znake starenja stimulišući prirodnu proizvodnju kolagena.

Rajani preporučuje redovan unos vitamina C za obnavljanje kože i sprečavanje isušivanja. Preporučena dnevna doza je 1.000 miligrama, a dodaci ishrani obično nisu potrebni, smatra stručnjak.

Vitamin E

Baš kao i vitamin C, Rajani kaže da je vitamin E antioksidans čija je glavna funkcija u nezi kože zaštita od oštećenja od sunca. Vitamin E apsorbuje štetnu UV svetlost od sunca kada se nanese na kožu.

lice

Shutterstock

 

Uzimanje ovog vitamina takođe može pomoći u sprečavanju tamnih mrlja i bora. Pomaže i u lečenju upale kože, a preporučljivo je unositi dovoljno vitamina E kroz hranu i dodatke ishrani. Nalazi se u orašastim plodovima i semenkama.

Vitamin K

Dok dr Rajani preporučuje dodavanje vitamina K u ishranu, on naglašava da se ne mešaju K1 i K2.

lek

Shutterstock

 

Tvrdi da je nedostatak vitamina K2 jedan od uzroka bora. Međutim, u videu se fokusirao na vitamin K1, za koji kaže da ne utiče toliko na kosti kao K2 i da je važniji u procesu zgrušavanja krvi u telu.

Osnovne funkcije ovog vitamina takođe se smatraju korisnim za određena stanja kože kao što su strije, vene, ožiljci, tamne mrlje i tvrdoglavi podočnjaci, kaže Rajani. On je istakao da se vitamin K može naći u raznim kremama za kožu i da može sprečiti razna stanja kože

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading