Joga za mladoliko lice: Skinite bore za tili čas jednostavnim metodama, prilagođene su svim uzrastima

Vesti 16.02.2024 21:40 0

Vidljive promene u vezi sa godinama u dvadesetim su posledica „loših navika

Masaža lica

Shutterstock

Ako imate bore i opuštena vam je koža lica, možete zategnuti kožu i prirodnim putem. Efikasna joga za lice je pravo rešenje. Koje mišiće treba trenirati i kako izbeći bore?

Što smo stariji, to su naše svakodnevne navike vidljivije na našem licu: nepravilan položaj glave i vrata, preterane grimase, pognutost direktno utiču na lepotu i mladost. Face fitness obećava rešavanje problema – set joga vežbi za jačanje mišića i toniranje kože. Kada početi? Kojim tempom vežbati? Elena Karkukli, osnivač Međunarodne akademije fitnesa za lice, autor onlajn kursa „Face Fitness: Idealno lice za 10 minuta dnevno“ na Talentsi.ru, govori o karakteristikama fitnesa za lice u svakom određenom uzrastu.

lice

Shutterstock

 
Efikasna joga za lice koja će vas vidno podmladiti

Ako ste u dvadesetim

Vidljive promene u vezi sa godinama u dvadesetim su posledica „loših navika“. Preterane grimase dovode do pojave prvih bora na čelu i između obrva. Posle 20-25 godina, oval lica gubi jasnu konturu, pojavljuju se podbradak, otok i tamni krugovi ispod očiju, a kapci počinju da se spuštaju.

koža

Shutterstock

 

Idealno je da počnete da se bavite fitnesom za lice u ovom uzrastu, čak i ako još ne primetite prve bore. Zahvaljujući joga vežbama za lice možete se osloboditi pognutosti, stiskanja usana i mrštenja.

Vežba 1: Zamislite da imate nevidljivu nit koja se proteže naviše od potiljka. Ramena su lepo spuštena, grudni koš otvoren, lopatice su blago pomerene prema kičmi, vrat je izdužen. Ostanite u tom položaju što duže i ponavljajte je više puta dnevno. Radite vežbu svaki dan.

Vežba 2: Nežno masirajte oval lica celom površinom dlana da biste uhvatili područje ispod i iznad linije donje vilice. Lagano pomerite dlan od brade do uha. Bez podizanja ruku, nastavite da milujete bočnu stranu vrata od vrha do dna. Pazite samo da se ne formiraju nabori. „Peglajte“ svaku stranu najmanje 10 puta.

Ako ste u tridesetim

Nakon 30. godine, koža doživljava nedostatak kiseonika zbog poremećenih metaboličkih procesa i cirkulacije krvi. Na licu se pojavljuju primetne pigmentne mrlje, ten se pogoršava a oval lica gubi jasne linije.

Masaža skalpa: Nežno masirajte glavu prstima obe ruke od strane ka sredini. Treba da masirate celo vlasište. Na svakoj tački se zadržite 30-60 sekundi. Zatim skupite velike pramenove kose bliže korenima, nežno ih povucite prema gore i pomerite u stranu. Raadite to sa svakim pramenom 30-60 sekundi.

 

 

„Let“: Stanite na prste i lagano istegnite vrh glave prema gore. Povucite ruke unazad, pomerajući lopatice do centra, spustite ramena nadole. Osetićete prijatnu toplinu između lopatica. Brada treba da bude paralelna sa podom, stomak uvučen, kolena ravna, a zadnjica napeta.

Pobrinite se da nema savijanja u donjem delu leđa. Ostanite u ovom položaju 30 sekundi, pokušavajući da održite ravnotežu. Zatim se opustite i stanite na celo stopalo, nagnite se napred i opustite leđa 5-10 sekundi. Polako se uspravite.

Ako ste u četrdesetim

Nakon 40. koža postaje veoma osetljiva na negativne faktore životne sredine i oštro reaguje na promene u težini i tečnosti. Otok lica je uobičajena pojava u ovom uzrastu, oval lica nastavlja da pada i vidne su nazolabijalne bore. Usne postaju tanje i blede. U ovim godinama bitno je da izvodite joga vežbe za lice svakodnevno.

Lice

Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

 

Vežba za usne i ublažavanje nazolabijalnih bora: Uzmite veći plutani čep i obuhvatite ga usnama. Treba da budete opušteni i nemojte stiskati zube! Držite čep 20-30 sekundi. Osetite kako vam se usne opuštaju. Ponavljajte ovu vežbu dva do tri puta dnevno.

Vežba „osmeh“: Zagrejte ruke trljanjem dlanova jedan o drugi. Jedva dodirujući kožu, mazite lice od uglova usana do slepoočnica, kao da želite da nacrtate osmeh na licu. Kada izvodite pokrete, nemojte rastezati kožu. Ponovite maženje 20-100 puta. Osetite kako vam lice počinje da se smeje iznutra, a mišići se opuštaju.

Ako ste u pedesetim

U ovom dobu formiraju se duboke bore, lice gubi jasne konture, primetno „klizi“ nadole. Kada počnete da vežbate nakon 50. treba da znate da se neće desiti čudo i da ćete se podmladiti preko noći. I nećete izgledati kao dvadesetogodišnjakinja, ali ćete vidno biti podmlađeni, imaćete zategnutiju kožu, lepši ten, a bore će biti ublažene. Najvažnije je da redovno vežbate. U ovom uzrastu je važan izbalansiran set vežbi ─ pokušajte da tokom vežbanja obratite pažnju na svaki deo lica i vrata.

Podizanje spoljašnjih uglova očnih kapaka: Postavite dlanove na slepoočnice i lagano ih povucite prema vrhu glave. Polako i čvrsto otvorite i zatvorite oči ─ ponovite 20 puta. Zatim ostanite statični 20 sekundi.

Istezanje mišića za žvakanje: Otvorite i zatvorite usta 5 puta. Prstima osetite mišiće za žvakanje sa strane usana. Da biste to uradili, stisnite zube nekoliko puta; osetićete čvrste mišiće pod prstima. Polako spuštajte donju vilicu dok snažno pritiskate mišiće prstima. Gurnite mišiće malo nagore vrhovima prstiju bez pomeranja kože. Ostanite 5 sekundi u ovom položaju. Ponovite 5 puta. 

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading