Ako ga pijete na "suvo" džaba ste bacili pare: Da bi imao uticaj na imunitet i kosti vitamin D obavezno uzimajte sa ovim mineralom

Slobodanka Ćorić Vesti 22.11.2023 09:53 0

Suplementi vitamina D nisu magične pilule, a da bi organizam iskoristio što više ovog vitamina, moraju se stvoriti optimalni uslovi u sistemu za varenje, posebno u tankom crevu

Ako ga pijete na "suvo" džaba ste bacili pare: Da bi imao uticaj na imunitet i kosti vitamin D obavezno uzimajte sa ovim mineralom

Shutterstock

Kako pravilno piti vitamin D, da bi ga telo najbolje apsorbovalo? Ove četiri stvari su ključne kako bi se osetio njegov uticaj na imunitet i kosti. Ako uzimate suplement vitamina D, možda ćete misliti da ste time što ste potrošili novac i počeli da ga uzimate svaki dan „rešili problem“. Ali to je daleko od istine.

Suplementi vitamina D nisu magične pilule, a da bi organizam iskoristio što više ovog vitamina, moraju se stvoriti optimalni uslovi u sistemu za varenje, posebno u tankom crevu. Ove četiri stvari su ključne da ga telo što više apsorbuje, evo kako da pijete vitamin D.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Prebiotička vlakna su omiljena hrana našeg mikrobioma, a njihov unos garantuje da će pravilno funkcionisati. Voće, povrće, mahunarke i semenke su hrana bogata vlaknima koju treba da jedete svaki dan. Vitamin D je najbolje uzimati u kombinaciji sa magnezijumom.

Pijte vitamin sa kvalitetnom masnoćom

Vitamin D je rastvorljiv u mastima, zbog čega će dodatak često dolaziti u obliku kapsula koje sadrže neku vrstu ulja. Važno je da mast bude kvalitetna, a čak i ako uzimate vitamin D u obliku „suve“ tablete uz to uzmite i malo maslinovog ulja. Telo će apsorbovati 32 odsto više.

Uzmite probiotik

Na taj način ćete telu obezbediti sve što mu je potrebno za optimalno funkcionisanje mikrobioma. U organizmu postoji između 300 i 500 vrsta mikroorganizama, svaki od njih ima svoje „želje“, ali svi vole probiotike.

Uzmite magnezijum

Ovaj mineral je neophodan za korišćenje vitamina D u telu. Ako ne unosite dovoljno magnezijuma, potrošili ste novac na dodatak vitamina D.

 
Komentari (0)
Loading