Čim je videla "dve crte", rekla je ginekologu “abortiraću”: Nije želela da rodi, ali ubrzo je saznala strašnu istinu

Slobodanka Ćorić Vesti 18.03.2024 17:02 0

Imala je 18 godina, a izgledala je kao da joj je 18, sa rumenim obrazima i kovrdžavim plavim uvojcima vezanim trakom. Dok se borila da provuče svoja dupla kolica kroz vrata , zamišljala je da je svi osuđuju, otpisuju je kao neupućeno dete i lošu mamu

devojka

Printscreen/Youtube/abcnews

Bruk Aleksander je isključila pumpu za grudi u 18:04. i donela dve sveže flaše mleka u krevet, gde su njeni tromesečni blizanci ležali na leđima, crvenih lica i plačući. Ova, 18-godišnjakinja je pokušala da nahrani obe bebe odjednom, držeći Kendal u naručju dok je pokušavala da natera Oliviju da se nahrani, sa flašicom poduprtom jastukom. Ali flaša je stalno klizila, a beba je nastavila da jeca. A Brukin dečko, Bili Visoki, neće biti kod kuće još pet sati.


„Molim te, nervozna devojko“, prošaputala je Bruk. Provirila je van sobe, dovoljno velika za dušek pune veličine, i shvatila da je jedva videla sunce ceo dan. Prozori su bili prekriveni ćebadima, pričvršćenim kopčama da bi soba bila hladna. Bruk je retko ulazila u ostatak kuće.

Bilijev tata ih je primio kada ih je njena mama izbacila, a ona nije htela da mu smeta. Sati bez Bilija su uvek bili najteži. Znala je da mora da radi, jer su se u potpunosti oslanjali na 9,75 dolara po satu koje je zaradio na liniji u Freebirds Vorld Burritu, ali se mučila zamišljajući sve devojke koje bi mogao da upozna. I poželela je da ima gde da ode.

Bruk je saznala da je trudna kasno u noći 29. avgusta, dva dana pre nego što je Teksaški zakon o otkucajima srca zabranio abortuse kada ultrazvuk može da otkrije srčanu aktivnost, oko šest nedelja trudnoće. Bio je to najrestriktivniji zakon o abortusu koji je stupio na snagu u Sjedinjenim Državama u skoro 50 godina. Za mnoge Teksašanke kojima je od septembra bio potreban abortus, zakon je predstavljao veliku neprijatnost, primoravajući ih da voze stotine milja i plaćaju stotine dolara za legalnu proceduru koju su nekada mogli da imaju kod kuće. Ali nisu svi uspeli da napuste državu. Neki ljudi nisu mogli da odvoje vreme od posla ili da priušte benzin, dok su drugi, suočeni sa dugim putovanjem, odlučili da ostanu trudni. Skoro 10 meseci nakon donošenja zakona u Teksasu, počeli su da rađaju bebe koje nikada nisu planirali da nose do termina.

devojka

Printscreen/Youtube/abcnews

 


Ponekad je Bruk zamišljala svoj život da nije zatrudnela i da Teksas nije zabranio abortus samo nekoliko dana nakon što je odlučila da ga želi. Bila bi u školi, žurila iz razreda u smenu u Teksas Roudhausu, učeći na koledžu u programu za nekretnine koja bi je konačno izvukla iz Korpus Kristija.

Zamislila je stan u Ostinu i dovoljno novca za put na Havaje, gde bi plivala sa delfinima u vodi tako čistoj da je mogla da vidi svoje nožne prste. Kada su obe bebe konačno počele da jedu, Bruk je izvadila telefon i ponovo pokrenula tajmer koji je radio skoro neprekidno od dana kada su se rodile. Imala je dva i po sata dok ne bi ponovo morali da jedu.


Bruk i Bili su se prvi put sreli u skejt parku u centru grada sa velikom grupom prijatelja, jedne vedre noći u maju prošle godine. Nisu razgovarali tog prvog dana, ali Bruk je primetila kad je Bili pao u kvart-pajp, način na koji mu je plava kosa ispala ispod crvene kape. Pratila ga je na Instagramu, a stomak joj je malo zaplesao kada je videla da je gleda. Ubrzo su provodili skoro svaki dan zajedno, bacajući se u talase Meksičkog zaliva na ostrvu Padre i posmatrajući zalazak sunca iznad mola.

Bili je bio drugačiji

U skejt parku bi joj pomogao da izvede trikove koje se plašila da pokuša sama. „Pinkie mi obećaj da ćeš to učiniti“, rekao bi, sav plavih očiju i rupica, dok je virila preko ivice rampe. Kada joj je zakačio mali prst, nije bilo povlačenja. Bili se razlikovao od ostalih momaka koje je Bruk poznavala. U javnosti ju je držao za ruku i upoznao je sa svojim tatom. Kada ga je odvela u tržni centar, nacerio se svaki put kada bi izašla iz garderobe, govoreći joj kako dobro izgleda u svakoj novoj majici koju je isprobala. Učinio je da se oseća lepo. „Nisam navikla da se tako osećam“, rekla je Bruk.
 

Bruk je uradila test na trudnoću u 11 sati jedne vrele noći na kraju leta. Kada su se pojavile dve ružičaste linije, pogledala je Bilija, a zatim skliznula na pod kupatila, konačno povezujući znakove koje je ignorisala nedeljama. Mučninu je pripisala trovanju hranom. Dva propuštene menstruacije. Taj trenutak pre nekoliko nedelja, kada je Bili stavio ruku na njen stomak i pitao je da li je sigurna da nije trudna. Ostavivši Bilija u svojoj spavaćoj sobi sa testom na trudnoću, Bruk je zgrabila ključeve i odvezla se do kuće svoje najbolje prijateljice, gde su sele na krevet i ispitivali njene mogućnosti. Uvek je mogla da abortira, rekla je. Zatim ju je podsetila na nešto čega se nejasno sećala da je videla na Tviteru: novi zakon je trebalo da stupi na snagu 1. septembra.

Imala 48 sati

Bruk je imala 48 sati. Klinika za abortus u Južnom Teksasu, dva i po sata od Korpus Kristija, nije imala otvorenih mesta u naredna dva dana, a pacijenti širom države su se utrkivali da uđu u klinike pre nego što zakon stupi na snagu. Kada je Bruk nazvala, žena na kraju linije je ponudila imena i adrese klinika u Novom Meksiku, 13 sati vožnje od Korpus Kristija.

U međuvremenu, rekla je žena, Bruk bi mogla da uradi ultrazvuk negde u blizini: ako je imala manje od šest nedelja, i dalje bi mogli da je vide. „Videćemo koliko je daleko“, poslala je Bruk poruku svom ocu, Džeremiju Aleksanderu, kasnije te noći. "Vidite da li je abortus opcija." „Koji je krajnji datum“, upitao je. „Upravo su danas doneli zakon!“ odgovorila je u ranim satima 1. septembra, pozivajući se na zabranu koja je upravo stupila na snagu.

devojka

Printscreen/Youtube/abcnews

 

„Koje su *ebene šanse za koje verujem da je 6 nedelja.“

"Držaću palčeve????" rekao je njen tata. Bruk je našla mesto koje će obaviti ultrazvuk u kratkom roku i zakazala termin za 9 sati.

Kendal spava pored svoje sestre bliznakinje Olivije, koja sada ima tri meseca.

Kad god nova klijentkinja uđe u centar za trudnoću u Coastal Bend-u, od nje se traži da popuni obrazac. Posle svih uobičajenih pitanja o imenu, datumu rođenja i bračnom statusu dolazi ono koje najviše zanima osoblje: „Ako ste trudni, koje su vaše namere?“ Odatle, tim razvrstava svakog klijenta u jednu od tri grupe: Ako planiraju da imaju bebu: „LTC“, verovatno će nositi. Ako su na ogradi: „AV“, ranjivi na abortus. Ako planiraju da abortiraju: „AM“, misleći na abortus.

Centar za trudnoću u Coastal Bend-u, koji se oglašava kao „izvor broj 1 informacija o abortusu“ u regionu, jedan je od hiljada kriznih centara za trudnoću širom Sjedinjenih Država, organizacija protiv abortusa koje su često verski povezane.

Kada se Bruk pojavila sa svojom mamom na njenom sastanku, nije imala pojma da je ušla u ustanovu dizajniranu da odvrati ljude od abortusa. Takođe nije znala koliki značaj njena forma ima za osoblje: signalizirajući da želi abortus, postala je njihov prvi „AM“ Teksaškog zakona o otkucajima srca.

Bruk je za centar čula od mamine prijateljice, koja je znala da joj je potreban ultrazvuk. Ovo mesto im je nudilo besplatno. Bruk je osećala smirenost, sedeći u čekaonici, uljuljkana njenim ukrasnim jastucima i mekim akvarelima okeanskih scena.

Prvi navedeni rizik bio je „smrt“

Advokat koji je zadužen za njen slučaj, Endži Arnholt, savetovala je klijente koji su nastrojeni na abortus u centru za trudnoću godinu dana. Dok su se mnogi volonteri centra prijavili samo da bi razgovarali sa „LTC-ovima“ kako bi vodili srećne razgovore o bebama koje njihovi klijenti jedva čekaju da imaju, Arnholt, 61-godišnjakinja koja nosi zlatni krst oko vrata, osećala se pozvanom da učini sve što može da pomogne ženama da „donose dobru odluku“, kasnije je rekla za Vashington Post.

Vrativši se u sobu za konsultacije, Bruk je rekla Arnholtu sve razloge zbog kojih želi da abortira. Upravo je upisala časove nekretnina na koledžu, što bi joj bio prvi put da se vrati u učionicu otkako je napustila srednju školu tri godine ranije sa 15. Ona i Bili su se zabavljali samo tri meseca.

Sedeći preko puta Bruk i njene mame, Arnholt je otvorila „Pravo žene da zna“, knjižicu protiv abortusa koju distribuira država Teksas, prelistavajući na stranicu pod naslovom „Rizici od abortusa“. Prvi navedeni rizik bio je „smrt“.

Dok je Bruk slušala Arnholtova upozorenja o depresiji, mučnini, grčevima, raku dojke i neplodnosti, pokušala je da ostane mirna, podsećajući se da žene stalno abortiraju. Ipak, Bruk nije mogla da se ne fiksira na neke od reči koje je Arnholt koristio: Vakuumsko usisavanje. Jako krvarenje. Probušena materica. (Ozbiljne komplikacije od abortusa su retke.

devojka

Printscreen/Youtube/abcnews

 

Abortus povećava rizik od mentalnih bolesti, raka dojke ili neplodnosti, prema vodećim medicinskim organizacijama.) Počevši da paniči, Bruk je pogledala svoju mamu. Kada je saznala da je Bruk trudna, Teri Tomas je rekla svojoj ćerki da abortira. Dok je bila pobožna hrišćanka, išla je u crkvu nekoliko puta nedeljno i dva puta nedeljom, imala je svoje stavove o ovom konkretnom pitanju. Tomas je svoje prvo dete rodila sa 20 godina, rekla je, baš kada je napuštala fakultet u nadi da će započeti pravni fakultet. Da je tajming bio drugačiji, rekla je, možda bi bila tužilac. Umesto toga, skakala je sa jednog maloprodajnog posla na drugi: Bath & Bodi Vorks do Valgreensa do Home Depota.

Njene bebe imale otkucaje srca
 

Dok je odrastala, rekla je Bruk, kretala se tamo-amo između mamine kuće i tate, u zavisnosti od toga ko je bio stabilniji roditelj u to vreme. Svoje najsrećnije godine u detinjstvu provela je sa tatom, kako je rekla, u ulici sa drvoredima sa stolom za stoni tenis u garaži i trampolinom u dvorištu.

Ali onda je Brukin tata počeo da koristi kokain. Iako je Aleksandar trezan već nekoliko godina, rekao je, tada nije mogao da se odrekne te navike. Otprilike u vreme kada je prestao da plaća svu kiriju, a kanalizacija je počela da teče u njihovim toaletima, Bruk se vratila kod svoje mame.

Sa svojom mamom, Bruk se uvek osećala kao da ide na prstima. Ako je Bruk zaboravila da ugasi svetlo ili opere sudove, Tomas bi počela da viče. Tomas je smatrala da ima pravo da tako reaguje, rekla je, jer je ona „kokoška“ u svom kokošinjcu.

devojka

Printscreen/Youtube/abcnews

 

Osoblje u Centru za trudnoću u Coastal Bend u Korpus Kristiju. (Marvi Lacar za The Vashington Post) Arnholt je uveo Bruk u sobu za ultrazvuk, gde se Bruk skinula od struka naniže i legla na sto za pregled, gledajući u veliki televizor sa ravnim ekranom. Dok je ultrazvučni tehničar pritiskao sondu u njen stomak, namazan gelom, Bruk je htela da ekran pokaže fetus bez otkucaja srca. Tehničar je dahtao. To su bili blizanci. I imaju 12 nedelja. "Jesi li siguran?" rekla je Bruk. „O, moj Bože, o, moj Bože“, priseća se Tomas kada je rekla dok je šetala gore-dole.

„Ovo je čudo od Gospoda. Imamo ove bebe." Bruk se osećala kao da lebdi iznad sebe, posmatrajući scenu ispod. Njena mama je blizance zvala "moje bebe", obećavajući Bruk da će se pobrinuti za sve, jer joj je ultrazvučni tehničar rekao koliko voli da bude bliznakinje. Ako zaista pokuša, Bruk je mislila da bi mogla da stigne u Novi Meksiko. Njen stariji brat bi joj verovatno pozajmio novac da stigne tamo. Ali nije mogla da prestane da bulji u pulsirajuću žutu liniju na ultrazvučnom ekranu. Pitala se: ako su njene bebe imale otkucaje srca, kao što su ove žene rekle da jesu, da li je abortus bilo ubistvo? Na kraju se Arnholt okrenuo Bruk i pitao da li će ih zadržati. Bruk je čula sebe kako govori „da“.

Zbogom tinejdžerskom životu

Trudna devojka je tog dana izašla iz centra za trudnoću sa ultrazvučnom fotografijom i šakom lizalica za koje je Arnholt obećao da će joj pomoći kod jutarnje mučnine.

Bruk je zakazala ono što je centar za trudnoću nazvao „prenatalni sastanak“, gde je sedela na još jednom ultrazvuku, a zatim je svratila na čas roditeljstva, zarađujući „poene“ koje je otkupila za paket pelena.

Nakon toga, Brooke se nije vratila u centar za trudnoću. Rekla je da je osećala da je to kao gubljenje vremena. Umesto toga, okrenula se Biliju. U roku od nekoliko nedelja, Bruk i Bili su imali plan. U ratno vazduhoplovstvo bi stupio čim završi srednju školu. Bruk bi čekala da završi osnovnu obuku, a zatim bi ga pratila gde god je dobio zadatak. Ubrzo su raspravljali o imenima za bebe.

"Tako sam srećna što sam te upoznala Billi", napisala je Bruk u objavi na Instagramu najavljujući svoju trudnoću. „Osnivanje porodice sa tobom će biti jedna od najtežih stvari koje ću ikada iskusiti, ali drago mi je što to mogu da uradim sa tobom. Bruk je počela sa časovima nekretnina početkom novembra i volela je sve što se tiče školovanja. Kada se prvog dana pojavila u svojoj omiljenoj majici i farmerkama, zgradu od šljunka „osećala je kao priliku“, rekla je. Većinu dana bi kupila frapućino iz automata i sela u stolicu za koju je tvrdila da je njena, otvarajući svoj udžbenik na stranici koju je već prekrila žutim markerom. Bruk je dobila 83 na završnom ispitu, najvišu ocenu u razredu.

devojka

Printscreen/Youtube/abcnews

 


Slala je poruke svima kojih je mogla da se seti a koji bi možda želeli da čuju vesti: Biliju, njenom bratu, njenoj mami, njenom tati, njenom dedi. Posle tri godine van škole, nije mogla da veruje da je tako dobro uradila.

„Osećala sam se kao, čoveče, mora da sam zaista pametna“, rekla je. Tokom jeseni, Bili je bio njena najveća briga. Bio je prilično tih kada je odlučivala šta da uradi sa bebama. Samo jednom joj je rekao da bi više voleo da abortira, ali da će je u potpunosti podržati u onome što izabere.

Razmišljao je o usvajanju, ali Bruk to nije ni razmišljala. „Mislim da nisam spreman za ovo“, rekao joj je. Bili se plašio da izgubi ono što je opisao kao „slobodu da budeš tinejdžer“. Nakon što je diplomirao, planirao je da nastavi da radi u Freebirds-u, samo dovoljno sati da preživi, kako bi mogao da maksimalno iskoristi vreme za klizanje i „samo se opusti“.

Napušta školu i čeka bolje dane

Kad god bi se spremao da snimi neke trikove, svi ostali su izlazili iz ringa. Do novembra, Bili je plaćao sve Brukine račune. Prestala je da radi u Tekas Roadhouse nakon što joj je od mirisa mesa i masti bila mučnina u stomaku.

Da bi zamenili Brukinu uplatu za automobil od 330 dolara, podneli su zahtev za VIC karticu i jeli ramen ili palačinke za večeru. Kada su prekoračili Brukinu kreditnu karticu, Bili je radio u dve smene da je isplati. Bruk je želela da radi, ali nije mogla da hakuje posao konobarice. U sedmom mesecu trudnoće, borila se da predugo ostane na nogama i osećala se potpuno iscrpljeno čak i najjednostavnijim zadacima. Počela je da zaspi dok je radila domaći zadatak. Onda je propustila čas. Onda još jedan. Kada je odlučila da napusti školu za nekretnine, nije mogla da se natera da kaže svom učitelju. Uverila se da to nije tako velika stvar. Ionako bi se uskoro odselili, a Vazduhoplovstvo bi platilo Biliju dovoljno da ih oboje izdržava.

devojka

Printscreen/Youtube/abcnews

 

Bruk je stavila svoj udžbenik o nekretninama u niz knjiga na svojoj komodi, između „Šta očekivati kada očekuješ“ i četvrtog Harija Potera. Možda bi se jednom vratila na to.

Ljudi radoznalo bulje u njih

Imala je 18 godina, a izgledala je kao da joj je 18, sa rumenim obrazima i kovrdžavim plavim uvojcima vezanim trakom. Dok se borila da provuče svoja dupla kolica kroz vrata Freebirdsa, zamišljala je da je svi osuđuju, otpisuju je kao neupućeno dete i lošu mamu.

Bila je odlučna da im dokaže da nisu u pravu.

Bruk je nekako prirodno došla do majčinstva. Kad god bi jedna od beba počela da plače, Bruk bi prošla kroz svoju mentalnu kontrolnu listu: Da li je njena ćerka bila gladna? Umoran? Da li je trebalo da se promeni?

Da nije bilo ništa od toga, Bruk bi podigla svoju ćerku i držala je uz sebe, njišući se s jedne na drugu stranu, ljubeći joj svilenkaste smeđe pramenove na vrhu glave. Skoro uvek, njena beba bi prestala da plače.

„Mislim da mogu da me nanjuše“, rekla je. "I zbog toga se osećam tako posebno."

Bruk je znala male stvari o svojim ćerkama koje niko drugi ne bi primetio. Olivija je zaplakala. Kendal je bilo teže umiriti. Uvek se moglo reći kada će se probuditi, jer bi počeli da se smeju.

Gledajući svoje ćerke, Bruk se trudila da artikuliše svoja osećanja prema abortusu. S jedne strane, rekla je, apsolutno veruje da žene treba da imaju pravo da biraju šta je najbolje za njihov život. S druge strane, znala je da, bez teksaškog zakona, njene bebe možda neće biti ovde.

devojka

Printscreen/Youtube/abcnews

 

 

„Ko zna šta bih ja uradila da zakon nije na snazi?“ Ona je rekla. "Ne želim da razmišljam o tome."

Bruk je razmišljala o svemu što je izgubila: duge noći u skejt parku, odlasci u tržni centar, 30 dolara na večeru sa rakovima samo zato što joj se tako dopalo.

„Ne mogu samo da budem slobodna“, rekla je. „Pretpostavljam da to zaista sumira. To je velika stvar koja mi zaista nedostaje.” Neko je vreme sedela ćutke, Olivijina ruka omotana oko njenog prsta. „Zaista je zastrašujuće pomisliti da ih ne bih imala“, rekla je.

Postojao je samo jedan način da to shvati, rekla je. Izgubiti ih sada, kao potpuno formirana ljudska bića, bilo bi drugačije od gubitka tada.

 

Komentari (0)
Loading