Tinejdžer se izgubio na putu do škole: Ovo je bio simptom ozbiljne bolesti

Vesti 16.02.2023 19:00 0

Tinejdžer je zaboravio događaje od prethodnog dana, nije se sećao gde je ostavio stvari ni kako se izgubio na putu do škole. Bio je to simptom ozbiljne bolesti. Bolesti starijih

Tinejdžer se izgubio na putu do škole: Ovo je bio simptom ozbiljne bolesti

Shutterstock

Devetnaestogodišnjak već dve godine postepeno gubi pamćenje. Imao je problema sa koncentracijom. Nije mogao da se seti šta je radio prethodnog dana ili da li je već jeo. Nije mogao da završi domaći zadatak. Počeo je da se gubi na putu kući iz škole. Sve je ukazivalo da tinejdžer počinje da pokazuje znakove teške bolesti starijih osoba.

"Nije mogao da se seti događaja od pre samo jednog dana ili gde su mu bile lične stvari. Takođe je imao poteškoća da čita i reaguje", navodi se u izveštaju objavljenom u Žurnalu Alchajmerove bolesti.

Dečak iz Kine je možda najmlađa osoba kojoj su dijagnostikovani simptomi Alchajmerove bolesti. Prema lekarima, ovaj nalaz bi mogao opovrgnuti ideju da se kognitivni pad javlja samo kod starijih osoba, objavio je South China Morning Post.

Rezultati usmenog testa pokazali su da je 19-godišnjaku oštećeno pamćenje. Hipokampus, deo mozga odgovoran za pamćenje i emocije, takođe je oštećen. Prema rečima lekara, tinejdžer je imao simptome tipične za Alchajmerovu bolest.

„Ovo je najmlađi slučaj ikada prijavljen koji ispunjava dijagnostičke kriterijume za verovatnu Alchajmerovu bolest. 

Alchajmerova bolest

Alchajmerova bolest je degenerativna bolest mozga. Njegovi simptomi su progresivni poremećaji pamćenja i ponašanja, koji vremenom potpuno onemogućavaju pacijenta da pravilno funkcioniše u svakodnevnom životu. Pacijent razvija demenciju.

Incidencija bolesti se povećava sa godinama. Alchajmerova bolest se definiše kao bolest starijih, starijih od 65 godina. Žene su češće pogođene bolešću nego muškarci.

Komentari (0)
Loading