Najstariji recept za srpski ajvar iz 1915: Zanimljivo, naši preci nisu uopšte stavljali ovo povrće

Slobodanka Ćorić Vesti 06.09.2024 11:45 0

Prema ovom originalnom receptu za „srpski ajvar“, objavljenom u arhivama, koristi se potpuno drugačiji sastojak

paprike

rina

Ajvar je poznat kao specijalitet balkanske kuhinje, u kojem crvena paprika igra ključnu ulogu. Međutim, zanimljivo je da se u receptu iz 1915. godine, objavljenom u ratnom kuvaru, crvena paprika uopšte ne pojavljuje!

Prema ovom originalnom receptu za „srpski ajvar“, objavljenom u arhivama, koristi se potpuno drugačiji sastojak. Evo kako izgleda recept:

„Uzmi tri poveća modra patlidžana, meti ih na jaku žeravicu da se peku. Zatim uzmi četiri zelene paprike – babure – i ispeci ih na ploči od ognjišta. Kada se sve ispeče, stavi paprike u hladnu vodu, dok patlidžan oljuštiš pazeći da meso ostane čisto.

Skini gornju kožu s paprika i stavi ih, zajedno s patlidžanom, u drvenu stupu, gde je već utučeno 3-4 češnja belog luka. Sve to dobro utuci drvenim tučkom dok ne postane ravnomerno sitno. Prebaci u činiju, dodaj tri-četiri glavice sitno iseckanog crnog luka, posoli, dodaj sirće, tri-četiri kašike finog ulja, sve dobro izmešaj, prelij još malo uljem i poslužuj. Ovako pripremljen ajvar može se čuvati u hladovini nekoliko dana.“

Šta mislite o ovom receptu? Može li ajvar biti autentičan bez crvenih paprika?

Komentari (0)
Loading