Ajvar je poznat kao specijalitet balkanske kuhinje, u kojem crvena paprika igra ključnu ulogu. Međutim, zanimljivo je da se u receptu iz 1915. godine, objavljenom u ratnom kuvaru, crvena paprika uopšte ne pojavljuje!
Prema ovom originalnom receptu za „srpski ajvar“, objavljenom u arhivama, koristi se potpuno drugačiji sastojak. Evo kako izgleda recept:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
„Uzmi tri poveća modra patlidžana, meti ih na jaku žeravicu da se peku. Zatim uzmi četiri zelene paprike – babure – i ispeci ih na ploči od ognjišta. Kada se sve ispeče, stavi paprike u hladnu vodu, dok patlidžan oljuštiš pazeći da meso ostane čisto.
Skini gornju kožu s paprika i stavi ih, zajedno s patlidžanom, u drvenu stupu, gde je već utučeno 3-4 češnja belog luka. Sve to dobro utuci drvenim tučkom dok ne postane ravnomerno sitno. Prebaci u činiju, dodaj tri-četiri glavice sitno iseckanog crnog luka, posoli, dodaj sirće, tri-četiri kašike finog ulja, sve dobro izmešaj, prelij još malo uljem i poslužuj. Ovako pripremljen ajvar može se čuvati u hladovini nekoliko dana.“
Šta mislite o ovom receptu? Može li ajvar biti autentičan bez crvenih paprika?
