Sir može pobuđaviti ukoliko ga ovako držite: Evo kako da sprečite pojavu bakterija

Tatjana Badarević Vesti 11.08.2024 08:03 0

Zbog svog niskog sadržaja vlage, tvrde sireve je bolje zamotati u prozirnu foliju nego u voštani papir.

sir

Shutterstock

 

Nije tajna da je frižider najbolje mesto za čuvanje svežeg sira, no treba ga pravilno skladištiti kako ne bi postao buđav, piše Express.

Sara Tejlor, stručnjakinja za higijenu hrane u firmi High-Speed ​​Training otkrila je optimalne načine skladištenja sira. Većina ljudi sir čuva u prozirnoj foliji, ali Sara je upozorila na to.

"Svaki sir je jedinstven i stoga svaki od njih zahteva različite načine čuvanja. Tvrdi sirevi poput parmezana imaju nizak udeo vlage, a kako su bakterijama potrebne hrana i vlaga da bi preživele, sir s nižim udelom vlage obično se čuva duže", rekla je.

Zbog ovog niskog sadržaja vlage, tvrde sireve je bolje zamotati u prozirnu foliju nego u voštani papir za sir ili papir za pečenje, jer će papir propuštati vazduh i uzrokovati sušenje sira.

domaći sir

Shutterstock

 

 

Međutim, meki sirevi poput brieja, koji imaju veći udeo vlage, moraju disati. Ako meki sirevi ne mogu "disati", mogu akumulirati gasove amonijaka koji mogu promeniti ukus i uništiti ga.

Gde u frižideru držati sir?

"Stoga mekani sirevi ne bi trebali biti čvrsto umotani u prozirnu foliju jer će se 'znojiti'", istakla je Sara.

Umesto toga, meke sireve treba zamotati u voštani papir za sir, papir za pečenje ili voštanu tkaninu za višekratnu upotrebu, a zatim staviti u hermetički zatvorenu posudu.

Stručnjakinja je, takođe, predložila: "Ako imate posebno nezgodan sir, dodajte komad navlaženog kuhinjskog ubrusa u posudu i to će pomoći u regulaciji atmosfere u posudi".

Što se tiče optimalnog mesta za pothranjivanje unutar frižidera, Sara je objasnila: "Sir ima prednost zbog konzistencije, zbog toga ga trebate držati u zadnjem delu frižidera gde su temperatura i vlaga najbolje regulisani".

Upozorila je na određena područja te savetovala: "Pokušajte da ne držite u vratima frižidera jer ga stalno otvaranje i zatvaranje izlaže velikim razlikama u temperaturama".

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading