Rešite se neprijatnog zadaha belog luka: Uradite ovo nakon jela i više niko neće bežati od vas

Tatjana Badarević Vesti 03.08.2024 09:53 0

Istraživači tvrde da bi nakon jela sa belim lukom trebalo jesti sledeće namirnice.

zdrava hrana

Shutterstock

 

Ako se bojite gripe ili prehlade, uz čaj, med i limun, svakako jedite beli luk.

Ojačaće imunitet, a zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava držaće infekcije dalje od vas. Studije takođe potvrđuju da beli luk može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka.

Znaju to dobro naše mame i bake koje su često pribegavale ovom prirodnom leku, ali uz jednu neprijatnu nuspojavu – neprijatni miris belog luka nakon jela oseća se još satima. 

beli luk

Shutterstock

 

 

Istraživači tvrde da bi uz beli luk ili nakon jela s belim lukom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, celer, krompir, peršun, šargarepu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u hemijskoj reakciji reagovati sa sumporom iz belog luka i tako neutralisovati snažan miris. 

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumiranja spomenutih namirnica, nivo sumpora bio je znatno niži u dahu volontera. 

Najviše fenola ima u šargarepi, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris belog luka.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading