Urolog savetuje: Ovih 5 namirnica čuvaju zdravlje bubrega, tu je i jedna koju Srbi obožavaju

Vesti 17.03.2024 14:30 0

Hrana značajno utiče na zdravlje celog organizma, pa i na bubrege. Evo šta treba da jedete bi bubrezi bili u najboljem stanju.

žena

Shutterstock

Bubrezi imaju važnu ulogu u telu. Oni filtriraju krv i pritom uklanjaju štetne materije i regulišu nivo soli, vode i minerala. Zdrava krv se vraća u telo, a štetne materije putem urina izbacuju iz organizma. Uključivanje određenih namirnica u ishranu može poboljšati celokupno zdravlje, pa tako i zdravlje bubrega. Urolog Prakaš Šandra Šeti i nefrolog Mandžu Agarval izdvojili su 5 koje bubrezima najviše prijaju.

Beli luk

Poznat je po lekovitim svojstvima, sadrži alicin koji ima antibakterijsko i protovupalno delovanje. Redovno konzumiranje belog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska, sprečava srčane bolesti povezane s povišenim nivom holesterola i štiti bubrege, tvrde doktori Šeti i Agarval za „Indijan ekspres“.

Kelj

Zbog male količine kalijuma, kelj je pogodan za osobe koje već imaju problem s bubrezima i treba da ograniče unos kalijuma. Uključivanje kelja u svakodnevnu ishranu može pomoći u regulisanju rada bubrega i poboljšati opštu dobrobit.

Borovnice

Bogate vitaminima i mineralima, borovnice sadrže antioksidante koji smanjuju upalu i štite od oksidativnog stresa. Imaju malu količinu natrijuma, kalijuma i fosfora, što ih čini prikladnim za osobe koje imaju problem s bubrezima. Uključivanje borovnica u ishranu može pomoći u regulisanju krvnog pritiska i sprečiti razvoj kamena u bubregu.

Urolog savetuje: Ovih 5 namirnica čuvaju zdravlje bubrega, tu je i jedna koju Srbi obožavaju

Shutterstock

 

Losos

Riba koja obiluje omega-3 masnim kiselinama može sniziti nivo holesterola, čime se smanjuje rizik od bolesti bubrega, tvrde doktori. Osim toga, losos je izvrstan izvor proteina i obezbeđuje značajne aminokiseline ključne za celokupno zdravlje.

Kinoa

Kao integralna žitarica bez glutena, kinoa je bogata proteinima, vlaknima, gvožđem i magnezijumom. Ima malo kalijuma i fosfora, što je čini prikladnom alternativom za osobe koje imaju neki problem s bubrezima. Ako se kinoa koristi kao primarni izvor energije umesto drugih ugljenih hidrata, to može značajno uticati na zdravlje bubrega, kažu urolog i nefrologinja.

Pijte vodu

Doktor Šeti takođe ističe moć hidratacije za dobro zdravlje bubrega: "Voda je ključna za ispiranje toksina i otpadnih materija iz bubrega, pa pijte najmanje osam čaša vode dnevno, u zavisnosti od fizičke kativnosti i godišnjeg doba."

Komentari (0)
Loading