Kako da na odmoru ne ratujete "kao pas i mačka": Trikovi pomoću kojih vaše letovanje neće otići u propast

Tatjana Badarević Vesti 13.07.2024 11:39 0

Kada sa partnerom idete na odmor, u cilju vam je da što bolje iskoristite zajedničko vreme. No, ponekad se to čini nemogućim jer ste oboje pod pritiskom a i sada više vremena provodite zajedno.

odmor

Shutterstock

 

Odmor zvuči sjajno, no ponekad se moramo psihički pripremiti. Naime, neretko se radi o naglasku na kompromise, jedan hoće ovo, drugi ono.

- Svi mi volimo odmore, no oni nas odvode od udobnosti doma i rutine koja nas održava u ravnoteži - izjavila je američka savetnica za veze, Nikol Saunders.

- To se očitava kao stres, može se razvijati do par dana. Osim toga, mnogi parovi imaju tendenciju da konzumiraju više alkohola na odmoru, a alkohol pomešan sa stresom može lako dovesti do svađe - istakla je.

odmor

Shutterstock

 

 

Ovo su neke od dilema u kojima se mogu naći parovi:

Trebamo se opustiti vs. treba nam malo avanture

Prilično je uobičajeno da se parovi sukobljavaju oko željenih planova putovanja, navela je bračna i porodična terapeutkinja iz Los Anđelesa, Abigejl Mejkpis.

Jedan partner želi da provede svoje putovanje ispijajući koktel uz bazen, dok drugi žudi za avanturom i želi ispuniti dane uzbuđenjem i različitim aktivnostima.

odmor

Shutterstock

 

 

- Uravnotežiti ove razlike može biti izazovno, posebno s obzirom na finansijska ulaganja i koordinaciju potrebnu za planiranje odmora. Pritisak da oba partnera uživaju u vremenu na odmoru može pojačati potrebu za učinkovitom komunikacijom - dodala je Mejkpis.

Pre polaska na put porazgovarajte s partnerom o tome šta zapravo očekujete od odmora.

Poznavanje međusobnih očekivanja od putovanja unaped može vam olakšati komunikaciju na samom odmoru.

- Unapred se dogovorite o aktivnostima u kojima ćete zajedno uživati ​​i razmislite o tome da ostavite vreme za pojedinačne interese. Na primer, ako se jedan partner želi opustiti i čitati knjigu uz bazen, drugi bi mogao iskoristiti tu priliku za istraživanje. Kompromis i fleksibilnost su ključni - navela je.

Plan ili spontanost

Kada putujete, jedan bi partner mogao obaviti brdo istraživanja unapred kako bi napravio plan puta koji uključuje sve najbolje znamenitosti za obilaske i mesta za jesti i kupovati. Drugi bi možda više voleo spontaniji pristup koji omogućuje neobavezne dane i avanture.

- Ponekad ljudi žele predah od svojih pretrpanih rasporeda na odmoru. Međutim, ostaviti stvari previše otvorenima može značiti nedostatak potrebnih rezervacija, gubitak vremena i novca ili druge neočekivane "avanture" - rekla je Brajen Bilaps Hjuz, bračna i porodična terapeutkinja iz Santa Barbare, Kalifornija.

odmor

Shutterstock

 

 

- Ovaj sukob često proizlazi iz različitih očekivanja i stilova putovanja, što dovodi do frustracije i ogorčenosti na obe strane - dodala je.

Ovaj sukob može biti ukorenjen u tome kako se svaki partner nosi s osećajima neizvesnosti i obaveze, rekla je

Nađimo vreme za romantiku ili ja jednostavno nisam raspoložen

- Mnogi parovi ovih dana vode tako užurbane živote da se na kraju osećaju udaljeno, pa kad odmor konačno dođe, možda će maštati o romantici i seksu koje inače ne stižu - naglasio je savetnik za veze Aron Stajnberg.

odmor

Shutterstock

 

 

Predlaže druženje koje nije nužno intimno, kako biste se opustili i spontano doveli do toga šta oboje želite.

Previše trošite ili previše štedite

Budžetiranje je prečest izvor napetosti u odnosima uopšteno, a posebno kada su u pitanju godišnji odmori. Većina nas ima komplikovane odnose s novcem, a putovanja mogu izbaciti neke od tih bolnih tačaka na površinu.

odmor

Shutterstock

 

 

- Napravite listu troškova, taj pristup može vam uštedeti vreme i živce te se dogovorite koliko ćete potrošiti. Osim toga, treba se dogovoriti i oko toga ko će šta platiti ili imate zajednički račun. Budite fleksibilni i svi će biti srećni - zaključila je Hjuz, piše Huff. post.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading