Čarobna moć omiljenog cveta: Ruže stvaraju osećaj bliskosti, ljubičica smanjuje stres

Vesti 16.06.2024 21:35 0

Vaza ili saksija sa cvećem u prostoriji u kojoj boravite, može da izazova razna osećanja.

ruže

Shutterstock

Određene vrste cveća mogu da stvore osećaj sreće, izoštre pamćenje, smanje stres. Pročitajte kako deluje vaš omiljeni cvet. Možda ga baš zato volite!

Ruže stvaraju osećaj zaljubljenosti!

Nije slučajnost to što ruže u nama stvaraju romantična osećanja više od ostalog cveća. Dokazano je da hemikalija koja ružama daje karakterističan miris podstiče oslobađanje endorfina, hormona privrženosti, čak imitira i osećanje zaljubljenosti!

ruže

Shutterstock

 

Ljubičica smanjuje stres i poboljšava pamćenje

Kada čitate ili treba nešto da zapamtite, stavite u sobu mirišljavo cveće, kao što su ljubičice, gardenije ili jorgovan! Stručnjaci nisu sigurni zbog čega je tako, ali misle da prijatan miris opušta i smanjuje stres, što je najvažnije za jasno razmišljanje. Volonteri koji su učili u sobi namirisanoj sa ova tri cveta, imali su 15% bolje rezultate na testu pamćenja od ostalih! Smatra se da i i samo gledanje u cveće ljubičaste boje podstiče oslobađanje endorfina, hormona sreće, koji smanjuje stres.

kaktus

Shutterstock

 

Hrizanteme pročišćavaju vazduh

Naučnici NASE su utvrdili da hrizanteme pročišćavaju vazduh u kući tako što uklone 85% toksičnih materija tokom jednog dana, uključujući dim cigareta i ugljen monoksid!

Kaktus sprečava glavobolju!

Ako zbog dugog rada na kompjuteru imate glavobolju, stavite na radni sto kaktus i rešićete problem! Švajcarski stručnjaci su otkrili da su se zaposleni koji su patili od glavobolje i premorenosti bolje osećali kada su imali kaktus pored monitora. Kaktus smanjuje efekat elektromagnetnog zračenja i radijacije, pa ga možete držati i pored televizora.

lavanda

Shutterstock

 

Lavanda poboljšava koncentraciju

Miris lavande opušta i poboljšava koncentraciju. Stručnjaci su utvrdili i da poboljšava sposobnost da primetimo detalje, pa tako i da uočimo greške. Dovoljno je da pomirišete njeno esencijalno ulje i da se u mozgu stimuliše stvaranje umirujućeg neurotransmitera koji povećava vašu sposobnost da primetite detalje!

Jasmin poboljšava koncentraciju

Istraživanja su pokazala da jasmin može da poboljša koncentraciju, jer miris ovog cveta aktivira talase u mozgu koji pomažu da se usredsredimo. Pokazalo se čak i da poboljšava sportski učinak! Kuglaši koji su bili izloženi mirisu jasmina, oborili su 25% više čunjeva od onih koji nisu bili izloženi ovom mirisu!

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading