Ruže će biti raskošnije i lepše: Evo kako da podstaknete rast pupoljaka i bogatije cvetove

Vesti 12.06.2024 17:38 0

Proleće je vreme kada ruže traže pažnju, kako bi nesmetano napredovale i cvetale.

ruže

Shutterstock

Ruže su većini žena omiljeni cvet, pa ih zato mnoge gaje u dvorištu, čak i na terasi. U letnjim mesecima je briga o ružama veoma važna. Srećom, samo pet minuta dnevno je dovoljno da im pomognete da imaju raskošne cvetove i produžite period cvetanja.

Najvažnija pravila nege

Nisu komplikovane za održavanje ako sledite ključna pravila. Među najvažnijim su da ih posadite na mestu gde će imati sunca, da ih redovno đubrite i umereno zalivate kako ne bi došlo do truljenja korena. Kako biste produžili njihovo cvetanje i osigurali da lepo izgledaju, važno je da ih redovno orezujete. To je posebno bitno u ovom periodu godine kada ruže počinju s najraskošnijim cvatom jer ćete tako podstaći rast mladih pupoljaka.

ruže

Shutterstock

 

Kako se orezuju

Orezivanje ne samo da podstiče rast novih pupoljaka, već će obezbediti lepši izgled celom grmu ruže, savetuju cvećari. Sve što je potrebno jeste da jednom nedeljno pregledate svoje ruže i pomoću oštrih vrtlarskih makaza odsečete uvele delove. Osim makazama, osušene pupoljke možete otkinuti kada god ih primetite, ali mana ovog postupka jeste to što nećete sprečiti širenje eventualnih bolesti koje bi mogle uništiti ceo grm ruže.

Umesto da odsečete svaki pojedinačni cvet, stručnjaci savetuju da se seče malo niže, kod prvog niza s pet listova. Isecite tačno iznad toga, pod pravim uglom, a potom očistite makaze i nastavite dalje. Možda ćete pritom ukloniti i neki zdrav cvet, ali zato ćete brzo videti nove pupoljke i bogatiji izgled grma ruže.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading