Uklonite miris luka iz kuće: Stavite malo ovog začina dok dinstate i neće se širiti po svim prostorijama

Vesti 20.05.2024 15:53 0

Miris dinstanja crnog luka se teško izvetri. Primenite jedan trik koji će sprečiti njegovo širenje.

žena

Shutterstock

Kod nas skoro da ne postoji jelo koje ne počinje dinstanjem crnog luka. Posle toga u kući ostane neprijatan miris, jer luftiranjem ne može potpuno da se ukloni.

Kako nastaje neprijatan miris

Glavni krivac za taj neprijatan miris je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade ovog povrća. Ali, postoji način da izdinstate crni luk, a da ne usmrdite celu kuću, sve vaše stvari, kosu. Smislili su ga i primenjuju ga profesionalni kuvari. Primenite njihov trik i više nećete imati problem s neprijatnim mirisom u kući.

Stavite sodu bikarbonu

Profesionalni kuvari prilikom dinstanja crnog luka koriste sodu bikarbonu. Posle seckanja crnog luka, stavite ga na zagrejano ulje u tiganj ili šerpu, a zatim dodajte jednu kašičicu sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količini luka (više od 500 g), potrebno je dodati jednu supenu kašiku sode bikarbone. Izmešajte i luk dinstajte kao obično, dok ne omekša.

Ne treba vam ni zaprška

Kada crni luk dinstate na ovaj način, njegov miris se neće širiti po celoj kući, a još jedna prednost je ta što ćete izbeći zapržavanje jela. Soda bikarbona će lepo zgusnuti luk i postići isti efekat u jelu kao hladna zaprška koju stavite na kraju kuvanja.

 

 

Komentari (0)
Loading