Drvene varjače i daske za seckanje su neophodne u kuhinji. Ali upijaju mirise hrane i sklone su propadanju, pa ih treba pravilno održavati kako trajale godinama.
Pravilno pranje
Drvene varjače i daske treba ručno prati odmah nakon upotrebe. Perite deterdžentom i sunđerom, ali nemojte koristiti žičanu četku ili abrazivnu stranu sunđera. Ostavite da potpuno osuši na rešetki.
![kuvanje](/data/images/2024-04-23/85314_varjaca-rucak-sporet-serpa-shutterstock-1545914810_iff.jpg?t=1713887022)
Shutterstock
Kako sprečiti upijanje mirisa
Dugo korišćene drvene varjače imaju neprijatan miris. Očistite ih limunovim sokom tako što ćete ih natopiti, ostaviti nekoliko minuta, a zatim isprati. Tako su radile naše bake. Neprijatan miris možete ukloniti i čišćenjem pomoću mešavine vode i sode bikarbone. Masne drvene varjače očistite tako što ćete ih kuvati u šerpi s vrućom vodom 10 minuta.
![Loading](https://najzena.alo.rs/files/img/loader.gif)