Provereni trik: Jagode će ostati sveže 10 dana samo ako ih čuvate na ovaj način

Vesti 15.04.2024 15:04 0

Jagode su savršeno osveženje, ali se brzo pokvare ako kupite veću količinu.

jagode

Shutterstock

Pored toga što su odlična poslastica sa šlagom, šećerom ili bez dodataka, jagode su i veoma zdrave. Pune su vitamina C, kalijuma, magnezijuma. Zato je šteta da ih bacite posle dva dana jer su počele da trule, a nisu ni jeftine. Kako da dugo ostanu sveže ako kupite veću količinu?

Operite ih u sirćetu

Operite jagode u rastvoru sirćeta. U činiju sipajte pola šolje alkoholnog sirćeta i 2,5 šolje vode i potopite jagode. Ostavite da stoje 5 minuta. Sirće će za to vreme ukloniti bakterije i spore buđi koji izazivaju truljenje voća. Dobro ih isperite i stavite na ubrus da se potpuno osuše. Zatim ih na suvom ubrusu odložite u frižider. Danima će biti sveže. I ne brinite – neće mirisati na sirće!

jagode

Shutterstock

 

Zaledite ih

Jagode će dugo ostati u stanju u kome su kupljene ako ih zamrznete. Operite ih i poređajte na pleh u jednom redu, pa stavite u zamrzivač da se tako zamrznu. Zatim ih spakujte u kese ili plastične posude sa poklopcem i stavite u zamrzivač. Koristite po potrebi. Kada se odlede, ovakve jagode su kašaste, pa se mogu koristiti za dodatak ovsenoj kaši, jogurtu, pravljenje marmelade, kolače.

Komentari (0)
Loading