Da li pravilno perete voće i povrće? Samo na ovaj način se uklanjaju bakterije i pesticidi!

Vesti 02.04.2024 09:12 0

Podrazumeva se da ćete oprati voće i povrće pre nego što od njega napravite ručak, salatu ili ga pojedete. A da li to radite pravilno?

žena

Shutterstock

Istraživanja su pokazala da se od 70 do 80 % pesticida može oprati sa voća i povrća samo hladnom vodom, ali ih treba prati najmanje pola minuta pod mlazem vode.

Primenite ove načine pranja kako biste uklonili sve bakterije i pesticide sa hrane koju jedete.

Kupus

Uklonite prva dva sloja lišća sa kupusa, kelja i sličnog povrća, isecite na četvrtine i potopite u vodu u koju ste sipali malo sirćeta. Posle nekoliko minuta isperite čistom vodom. Kod karfiola treba odvojiti cvetove pre potapanja.

Pečurke

Ne potapajte ih u vodu, jer će se raspasti. Svaku kratko properite pod mlazem hladne vode i stavite na ubrus da se ocede.

Jabuke, paradajz, kruške

Pune su pesticida, pa nikako ne preskačite potapanje u vodi sa malo sode bikarbone. Neka stoje 10-15 minuta. Tako uklonite štetne materije i sa krušaka, paprika, paradajza i drugog voća i povrća koje se ne ljušti.

žena

Shutterstock

 

 

Zelena salata

Treba je potopiti u vodu desetak minuta i bez mešanja izvaditi, jer će štetne materije pasti na dno. Zatim list po list properite pod mlazem hladne vode.

Jagode

Jagode ne treba prati u rastvorima sa sirćetom, solju ili sodom bikarbonom, jer se mogu oštetiti. Dovoljno je polako ih trljati pola minuta ispod mlaza hladne vode.

Rastvor soli

Napravite rastvor u koji ćete potopiti voće ili povrće. U 4 šolje tople vode stavite 2 kašike soli, promešajte da se istopi, pa potopite voće ili povrće na 30 do 60 minuta. Posle toga ga operite pod mlazem hladne vode.

Komentari (0)
Loading