Izbegavajte ih: Sudove ne biste trebali da brišete papirnim ubrusom, može biti jako štetno

Olja Jelić Vesti 06.04.2024 08:10 0

Papirni ubrusi mogu da oštetete posuđe, nisu ekološki prihvatljivi i možda nisu finansijski isplativi

Papirni ubrus

Shutterstock

Nakon obilnog obroka, poslednje što želimo je da sušimo svaki tanjir i čašu. Umesto toga, odlučujemo se za najbrže dostupno rešenje tj. ubruse. To, međutim, možda i nije najpametniji potez jer oni obično sadrže razne hgemijske sastojke, piše House Digest.

Ubrusi mogu oštetiti posuđe, nisu ekološki prihvatljivi te možda nisu finansijski isplativi. Posuđe koje koristite za jelo je među stvarima koje ne biste trebali da čistite ubrusima.

Ovi naizgled bezopasni listovi obično su izrađeni od drvene pulpe, često izbeljene i tretirane hemikalijama zbog poboljšane sposobnosti upijanja. Iako su ubrusi savršeno dobri za brisanje prolivenih tečnosti ili čišćenje površina, njihovo korišćenje na posuđu ima nekoliko nedostataka.

Ubrus

Shutterstock

 

Osim izbeljivača, ubrusi mogu da sadrže štetne hemikalije poput boja, mirisa i losiona koji mogu izazvati alergije kod osetljivih osoba. Poznato je da konvencionalni papirni ubrusi sadrže formaldehid i bisfenol A, poznat i kao BPA.

Formaldehid je povezan sa određenim vrstama raka

Prema Nacionalnom institutu za rak, formaldehid je povezan s određenim vrstama raka, dok BPA može imati negativne učinke na reproduktivne i metaboličke procese u telu. Te se hemikalije mogu preneti na vaše posuđe, posebno kada je mokro i mogu predstavljati rizik za zdravlje kada se progutaju, posebno ako dospeju u hranu ili piće.

Abrazivna tekstura nekih papirnatih ubrusa može da izgrebe osetljivo posuđe, što dovodi do preranog trošenja i habanja.

Srećom, postoji mnogo vrhunskih alternativa papirnatim ubrusima za čišćenje i sušenje posuđa. Investirajte u set krpa od mikrovlakana za višekratnu upotrebu ili pamučnih peškira za suđe.

Ove su tkanine nežne za posuđe, upijaju i mogu da se operu za ponovnu upotrebu, značajno smanjujući otpad. Možete da koristite opcije ekološki prihvatljivih papirnih ubursa koji ne samo da su reciklirani, već i ne sadrže sve loše prethodno pomenute sastojke.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading