Ovaj tiganj nikad ne perite deterdžentom: Evo šta da koristite umesto toga

Slobodanka Ćorić Vesti 05.04.2024 10:55 0

Deterdženti - uključujući sapun za suđe - prejaki za neke materijale

tiganj

Shutterstock

Deterdžent za sudove se u domaćinstvu koristi za više namena, a ne samo za pranje posuđa. Relativno jeftin i uvek nadohvat ruke, lako ga je zgrabiti i upotrebiti za čišćenje nečeg drugog.

Ali iako je deterdžent za posuđe odličan za više stvari, on nije najbolji izbor za sve u vašem domu. Za početak, važno je da znate da postoji razlika između sapuna i deterdženata.

Sapuni inkapsuliraju prljavštinu i ulje tako da se mogu isprati pod tekućom vodom. Deterdženti, s druge strane, zapravo razbijaju prljavštinu tako da se ne može vratiti na ono što se čisti, kao što bi moglo biti u mašini za pranje veša kada voda iscuri. Ta razlika znači da su deterdženti - uključujući sapun za suđe - prejaki za neke materijale.

A jedna od stvari koja ne bi trebalo da se pere deterdžentom za sudove je tiganj od livenog gvožđa.

Ljubitelji livenog gvožđa znaju da pre nego što po prvi put koriste svoje nove tiganje, moraju da provedu vreme premazujući ih uljem kako bi stvorili glatku površinu koja se ne lepi. Vremenom, taj finiš, postaje samo bolji. Deterdžent za posuđe, koji je napravljen da ukloni masnoću, uklonio bi taj premaz.

Šta koristiti umesto toga?

Stručnjaci preporučuju čišćenje tiganja samo krupnom solju i vodom. Ako vam na kraju zatreba pomoć, u redu je da svoj tiganj povremeno operete deterdžentom ali birajte one ekološki prihvatljive (koji su manje efikasni u uklanjanju ulja) i obavezno odmah osušite i ponovo nauljite posudu, piše Readers Digest.

Komentari (0)
Loading