Ovaj "CVET LJUBAVI" je najlakši za održavanje: Ako ste na sunčanoj strani KARANFIL je idealan za vas

Naj žena Vesti 07.08.2021 17:25 0

Karanfil je zeljasta biljka sa preko 300 vrsta neobičnih boja od kojih svaka ima simboličko značenje, važi za jedan od najstarijih uzgajanih cvetova, a njegovo ime u prevodu znači "cvet ljubavi" ili "cvet bogova"

Ovaj "CVET LJUBAVI" je najlakši za održavanje: Ako ste na sunčanoj strani KARANFIL je idealan za vas

pixabay

Istorija karanfila datira još od starog grčkog i rimskog doba. Hrišćani veruju da je prvi karanfil procvetao na zemlji kada je Marija plakala za Isusom dok je nosio krst na leđima.

U XX veku, karanfil je postao glavni simbol Dana žena, a u zavisnosti od boja, karanfil ima različita značenja.

Beli karanfil simbolizuje čistu ljubav i sreću, svetlo crveni karanfil je oličenje divljenja, a tamno crveni karanfil nosi simbol ljubavi i naklonosti, dok je ružičasti simbol zahvalnosti, a ljubičasti upornosti.

Kako se gaji karanfil

Ovaj cvet ne zahteva preteranu negu, i jednostavan je za gajenje. Idealan je za terase koje su na sunčanoj strani, jer voli svetlost. Najbolje uspeva u plodnom i rastresitom zemljištu i ne zahteva veliku vlažnost. Ukoliko preterate sa zalivanjem, listovi karanfila će postati žuti.

Za prehranu je najbolje koristiti standardne hranljive supstrate. S druge strane, tlo koje je bogato stajskim gnojem ili azotom nije najpogodnije za razvoj karanfila, jer može dovesti do smanjenog cvetanja.

Karanfil je takođe jako otporna biljka i na bolesti. Ipak, ako primetite neke promene na biljci, potrebno je lečiti ih odmah.

Komentari (0)
Loading