Muškatle su lake za negu, ne zahtevaju nikakve posebne uslove, a za svaki vaš trud bićete nagrađeni prelepim cvetovima u raznim bojama.
Muškatle postoje u više boja, a razlikuju se i po vrstama. One koje su gajile i naše bake, takozvane Slovenke, bile su jedine i najčešće sve do pre desetak godina. Ubrzo, na tržištu su se pojavile i hibridne sorte, koje su dostupne u velikom broju rasadnika i cvetnih šopova.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Najčešće se na terasama mogu videti takozvane kaliope, a nisu retkost ni viseće muškatle. Razlika među njima je u tome što kaliope imaju krupniji cvet najčešće crvene boje, dok viseće imaju sitniji cvet koji pada ka zemlji. One se mogu naći i u drugim bojama.
Najbolja temperatura za gajenje muškatli je između 10 i 27 stepeni. Čim se temperatura spusti ispod ovog opsega muškatle mogu da propadnu. Takođe, nije preporučljivo ni da budu izložene ekstremnim vrućinama i direktnim sunčevim zracima tokom celog dana.
Ukoliko želite da vam muškatle budu zelene, zdrave i cvetaju celo leto i jesen potrebno je uraditi sledeće stvari:
– Zalivanje muškatli mora da bude redovno, ali umereno. Biljke uvek moraju da imaju dovoljno vlage, kako bi listovi ostali zdravi i zelene, a biljka dobila sve potrebne hranljive materije – kaže Jasmina Jovanović, koja se već godinama bavi proizvodnjom i prodajom muškatli.
Previše vlage i preterano zalivanje izaziva truljenje korena i zato ne treba preterivati sa količinom vode koja se sipa u saksiju. Biljku je najbolje zalivati u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima.
Još jedan trik iz kuhinje jeste kora od banane– ostavite je u 1l vode da odstoji preko noći a zatim tom vodom zalijte cveće. Kao što je vitamin B dobar za rast i razvoj našeg organizma, godiće i vašem cveću. Razmutite malo svežeg pekarskog kvasca u 1l vode, zajedno sa kašičicom šećera. Rastvor ostavite da odstoji nekoliko sati, zatim ponovo dobro promešajte i zalijte muškatle.
– Ukoliko su vam muškatle opstale tokom zime, u proleće ih treba izneti na svetlo mesto i orezati ih. Zatim im zameniti zemlju i zaliti. Već posle nekoliko dana bi trebalo da se pojave prvi izdanci, mladice, koje će ukazati da se biljka nije osušila – kaže ona.
Kao i svim drugim biljkama i muškatlama je potrebna dodatna prihrana tokom vegetacijskog perioda.
– Najbolje je prihranjivati ih đubrivom specijalno napravljenom za muškatle, ili đubrivom za cvetnice. Tokom vegetacije prihranu muškatla treba obavljati zalivanjem 1-2 puta nedeljno rastvorom za muškatle. Muškatle se, kao ni ostale biljke čiji listovi imaju dlačice, ne smeju prihranjivati prskanjem preko listova. Ono se mora sprovesti direktnim zalivanjem korena – dodaje Jasmina.
Kako bi biljka što duže bila zdrava i u cvetu, takođe je potrebno i povremeno ukloniti listove koji su promenili boju i ukloniti one cvetove koji su precvetali.
– Čim svet počne da opada lagano ga otkinite na kolencentu koji ima svaki od njih. Na mestu starog precvetalog cveta uskoro će se pojaviti novi i tako redom. Ukoliko primetite da se cvet ili list suši ili uvija, to može da bude znak da postoji neki parazit ili biljna vaš. U tom slučaju potražite u poljoprivrednim apotekama specijalne rastvore koji mogu pomoći da se lako i brzo rešite štetočina i svoje biljke spasete od propadanja – zaključuje ona.