Šta se sadi u martu? Ovih 6 biljaka su pun pogodak, lako se sade i održavaju

Vesti 01.03.2024 20:00 0

Otporne jednogodišnje biljke mogu se sejati direktno napolje, gde treba da cvetaju

bašta

Shutterstock

Mnogo cveća i povrća može se posejati u martu, kada dani počinju da se produžavaju i postaju topliji. Mart je dobro vreme za setvu velikog broja semena, od kojih se neka mogu sejati direktno, a druga u zatvorenom prostoru da bi se sadila nakon što prođe sav rizik od mraza.

Neke useve, kao što su čili papričice i paradajz, treba posejati rano u godini kako bi im se obezbedila duga sezona rasta. Druge, kao što su brzorastuća cvekla i salate, mogu se započeti rano, tako da možete uživati u kasno proleće i rano leto, ali nastavite da ih sejete svakih nekoliko nedelja da biste produžili žetvu.

bašta

Shutterstock

 

Otporne jednogodišnje biljke mogu se sejati direktno napolje, gde treba da cvetaju. One najbolje uspevaju na „siromašnom“ zemljištu, pa ga nemojte obogaćivati đubrivom. Poluotporne jednogodišnje biljke, kao što su dalije i kleome se najbolje seju ispod stakla i treba ih posaditi u plodno zemljište nakon što prođe sav rizik od mraza.

Bob

Bob se lako uzgaja, a daje nežni plod u velikim mahunama. Sejte direktno, razmak između semena 30 cm. Može se gajiti u saksijama, a vrhovi mladih izdanaka se mogu koristiti u salatama. Saznajte kako uzgajati pasulj u našem korisnom vodiču.

Čili papričice

Čili papričice najbolje uspevaju u saksijama i mogu se uzgajati na sunčanoj prozorskoj dasci ili u stakleniku. Birajte kompaktne sorte sa sitnim plodovima i rano sazrevanje za pouzdaniju žetvu u hladnijem vremenu. Posejati na površinu višenamenskog đubriva i prekriti tankim slojem đubriva. Pokrijte saksije poklopcem za razmnožavanje ili prozirnom plastičnom vrećicom koja se drži na mestu elastičnom trakom da biste napravili mini staklenik. Stavite na sunčanu prozorsku dasku. Uklonite plastičnu kesu čim se pojave sadnice.

Kelj

Kelj je savršen za mesto sa malom količinom svetlosti. Uzgajajte u saksijama ili na zemlji. Mlado lišće se moeže upotrebti u salatama ili lagano skuvati na pari kao povrće. Posejte tri semena u pojedinačne delove zemlje napunjene višenamenskim đubrivom. Pokrijte sa 2 cm đubriva, dobro zalijte, stavite nalepnicu sa nazivom i stavite na osunčanu prozorsku dasku ili u staklenik.

Krompir

Krompir se može uzgajati u zemlji ili u saksijama. Seme stavite u stare kutije za jaja ili posude za seme na hladnu, laganu prozorsku dasku kako biste podstakli formiranje izdanaka. Krajem meseca posadite gomolje koje klijaju u prethodno iskopane rovove ili u saksije ili vreće na 10 cm đubriva, a zatim prekrijte sa dodatnih 10 cm đubriva. Pospite zemljom ili dodajte još đubriva kada se pojave izdanci.

Paradajz

Paradajz se može lako uzgajati. Posejte seme na površinu vlažnog višenamenskog đubriva  i prekrijte ga finim slojem đubriva. Pokrijte poklopcem ili prozirnom plastičnom vrećicom koja se drži elastičnom trakom da biste napravili mini staklenik. Postavite na sunčanu prozorsku dasku ili zagrejani plastenik. Uklonite poklopac čim se pojave sadnice, savetuje Garderners World.

Cvekla

Cvekla će klijati na niskim temperaturama, pa se može sejati u martu. Seme posejte direktno u plitke sejalice i prekrijte finim slojem zemlje ili đubriva. Uberite je kada dostigne veličinu loptice za golf.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading