Sirće ne čisti sve: Može ozbiljno oštetiti ovih 5 stvari u vašem domu, izaberite drugačija sredstva

Vesti 24.02.2024 18:00 0

Njegov visok sadržaj kiseline je blagoslov za čišćenje nekih nereda dok ima moć da povređuje druge materijale

siće

Shutterstock

Sirće je čudesan proizvod, koji služi našim domaćinstvima na bezbroj načina. Ova oštra tečnost je neverovatno, netoksično sredstvo za čišćenje koje može da očisti sve, od unutrašnjosti vaše mikrotalasne do kade, a istovremeno je zvezda ljutog sosa za roštilj i daje povod za recept za tortu vaše bake. Osim toga, odličan je za pranje svega od letnjih haljina do lanenih pantalona.

Sirće

Shutterstock

 

Međutim, koliko god bio moćan,  stručnjakinja za čišćenje Hejli Becnel kaže da sirće ima svoja ograničenja kada je u pitanju čišćenje, a sastojak zapravo može biti prilično štetan za određene predmete u vašem domu. Njegov visok sadržaj kiseline je blagoslov za čišćenje nereda dok ima moć da uništi druge materijale. U nastavku delimo pet predmeta koje ne treba čistiti sirćetom, plus šta da koristite umesto toga.

1.Ravne površine u kuhinji

„Kiselina u sirćetu može biti štetna za upotrebu na određenim površinama i ne želite da je koristite za čišćenje većine vrsta kamena kao što su mermer, granit ili krečnjak“, kaže Becnel. Ona kaže da kiselina u sirćetu ima moć i da ošteti kamen, što može dovesti do više mrlja i nereda.

Kuhinja

Shutterstock

 

Odgovarajući način čišćenja radnih ploča zavisi od vrste materijala koji imate u kuhinji. Becnel ima granitne ploče i kaže da je poseban čistač granita i kamena odličan za dezinfekciju,i održavanje vašeg kamena.

2. Elektronski uređaji

Iako prskanje sirćeta za dezinfekciju preko ekrana laptopa ili tableta može zvučati kao jednostavan metod za ubijanje klica na vašim uređajima, to zapravo može oštetiti premaz na ekranima. Umesto toga, obrišite ih proizvodima specijalno formulisanim za njih ili koristite čistu, suvu krpu od mikrovlakana da osvežite ekran.

3. Podovi od drveta

Određene vrste podova takođe ne mogu tolerisati visok nivo kiselosti sirćeta, i to je neprijatelj broj 1 za drvo. Becnel kaže da je čišćenje podova od tvrdog drveta sirćetom greška koju često viđa, što može biti veliki problem tokom vremena, jer vremenom može uništiti i samo drvo.

pod

Shutterstock

 

Dobra vest je da postoji mnogo proizvoda za čišćenje dizajniranih posebno za podove od tvrdog drveta, tako da neće trebati dugo da pronađete savršen proizvod za vaše potrebe. Becnel preferira upotrebu višenamenskog čistača za podove u odnosu 1:4 u mirisu letnjeg citrusa i tople vode, za koju kaže da je bezbedna na većini podova od drveta.

4. Nameštaj premazan voskom

Slično kao kod tvrdog drveta, upotreba visoko kiselog proizvoda poput sirćeta na voštanom nameštaju se ne preporučuje. Ne samo da će sirće vremenom uništiti vosak, već može oštetiti i vaš cenjeni stol ili noćne ormariće koje ste sakupili na omiljenom sajmu antikviteta. Jednostavno koristite lak za nameštaj ili, sa materijalima poput pruća, koristite mešavinu sapuna i vode da bi vaši omiljeni komadi izgledali kao novi. 

5. Tiganje od aluminijuma i livenog gvožđa

Držite sve proizvode za čišćenje na bazi sirćeta dalje od aluminijumskih i livenih tiganja. Visok sadržaj kiseline će loše reagovati sa ova dva materijala, uzrokujući da se aluminijum i zaštitni premaz na livenom gvožđu izgrizu, što ih čini sklonijim rđi.

tiganj

Shutterstock

 

Za aluminijumsko posuđe, jednostavna mešavina sapuna i vode bi trebalo da bude dovoljna da očisti vaše tiganje. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading