Zeleni listići koje morate imati u kuhinji: Svakom jelu daju nezamenljiv ukus, jedan trik će olakšati njihovu namenu!

Vesti 02.02.2024 17:28 0

Njegova kulinarska uloga je zaista raznovrsna i raznovrsna, pa ne čudi što je prisutna u kuhinjama širom sveta...

žena

Shutterstock

Kuvari često savetuju da je jedan od obaveznih začina lovorov list. Može se staviti u skoro svako jelo: od slanih jela od mesa i ribe do sosova za testeninu, pa čak i nekih slatkih jela

Možda ne znate, ali lovor je u naše krajeve došao iz Male Azije, ali je na Mediteranu prisutan toliko dugo da ga svi zapravo smatraju 'prvobitno mediteranskom' biljkom. I tako u Dalmaciji – verovatno nema bašte bez lovorovog grma u njoj. Ali vredni kuvari rado ga uzgajaju i u kontejnerima.

Jedan od najsvestranijih začina u kuhinji

Njegova kulinarska uloga je zaista raznovrsna i raznovrsna, pa ne čudi što je prisutna u kuhinjama širom sveta. Razlog je što se može staviti u bilo koje jelo: od slanih jela od mesa i ribe do sosova za testenine, pa čak i slatkih jela poput mlečnog pudinga!

lovor

Shutterstock

 

Lovorov list je jedan od osnovnih sastojaka buke garnija, snopa svežih začina, a u hitnim slučajevima i samo jedan njegov list, koji možete da stavite u posudu, dovoljan je da zameni ceo snop, piše Miss7.

Saveti i trikovi za korišćenje lovorovog lista u kuvanju

Sveži lovorovi listovi treba da budu sjajni i neoštećeni, a odlični su ako se koriste odmah, iako ih možete držati u frižideru u plastičnoj kesi i nekoliko dana. Njihov jak, intenzivan ukus može se poboljšati sušenjem - a osušeni listovi se mogu koristiti ili celo ili zgnječeni. Međutim, treba znati i da stari listovi gube gorak ukus koji je karakterističan za sveže listove. Zato osušene listove treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu.

Lovorov list

Shutterstock

 

U svakom slučaju, celi listovi puštaju više ukusa kada se kidaju ili seku - i pre serviranja jela, obavezno ih u potpunosti izvadite iz jela kako ne bi prevladali njegova intenzivna aroma i ukus. -kuvane supe, čorbe, sosovi za testenine, čorbe, variva, pečenje, mahunarke, jela od pirinča, marinade i kiseli krastavci. Umereno koristite lovorov list jer ima jak ukus koji lako može da nadjača ostale sastojke.

Jedan ili dva lista obično su dovoljni za većinu recepata. Lovorov list može da dopuni mnoge druge biljke i začine, kao što su timijan, origano i beli luk. Eksperimentišite sa različitim kombinacijama da biste pronašli svoje omiljene ukuse. Kada koristite lovorov list u posudama ili pirinča, razmislite o tome da ih povežete kuhinjskim koncem kako biste ih lakše uklonili. Ovo će takođe sprečiti da se mali komadi lovorovog lista zaglave u posudi.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading