Zaprška se pravi od iste količine mekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake svetle boje koristi se puter ili margarin, dok se za jela crvenkaste boje može uzeti ulje ili svinjska mast. Zaprška se u jelo stavlja na kraju.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Zagrejte u tiganju masnoću i dodajte potrebnu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška zapeni. Ako želite belu zapršku, nemojte dugo držati brašno na vatri. Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba razrediti hladnom vodom da se ne bi napravile grudvice. Tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka smesa.
Može se upotrebiti i vrela tečnost (od jela koje se kuva), ali mora brzo da se meša. Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak do pola sata, kako se ne bi osećao miris sirovog brašna.

Shutterstock
Količina zaprške zavisi od vrste jela:
– U bele krem čorbe na 1 litar tečnosti treba praviti zapršku od 50 grama masnoće i 50 grama brašna.
– U čorbe od povrća ili mesa stavite 40 grama masnoće i 40 grama brašna.
– U ređe čorbe od povrća ili ribe ide 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
– U svetli umak na 500 ml tečnosti staviti 40 grama masnoće i 40 grama brašna.
Bonus video:

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

ZAHAROVA ŽESTOKO O ZABRANI PRELETA VUČIĆU: To je skandal, niko nema moć da uništi partnerstvo sa Beogradom

Najtraženije ostrvo na afričkom Mediteranu! 9 ili 10 noćenja po ceni 6 ili 7 noćenja!

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

Sta reci
17.11.2023 17:10Bez veze recept. Gdje je bijeli luk paprika?