Ovako je spremaju u restoranu: Tajna najukusnije zaprške, ne pravi se isto za čorbe i jela od mesa

Vesna Vukadinović Vesti 15.11.2023 14:04 1

Mnoga jela se ne mogu zamisliti bez zaprške koja im daje poseban ukus, malo ih zgusne i poveže sastojke.

kuvanje

Shutterstock

 

Zaprška se pravi od iste količine mekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake svetle boje koristi se puter ili margarin, dok se za jela crvenkaste boje može uzeti ulje ili svinjska mast. Zaprška se u jelo stavlja na kraju.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Zagrejte u tiganju masnoću i dodajte potrebnu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška zapeni. Ako želite belu zapršku, nemojte dugo držati brašno na vatri. Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba razrediti hladnom vodom da se ne bi napravile grudvice. Tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka smesa.

Može se upotrebiti i vrela tečnost (od jela koje se kuva), ali mora brzo da se meša. Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak do pola sata, kako se ne bi osećao miris sirovog brašna.

kuvanje

Shutterstock

 

Količina zaprške zavisi od vrste jela:

– U bele krem čorbe na 1 litar tečnosti treba praviti zapršku od 50 grama masnoće i 50 grama brašna.

– U čorbe od povrća ili mesa stavite 40 grama masnoće i 40 grama brašna.

– U ređe čorbe od povrća ili ribe ide 30 grama masnoće i 30 grama brašna.

–  U svetli umak na 500 ml tečnosti staviti 40 grama masnoće i 40 grama brašna.

Bonus video:

 

img
20. 06. 2025 11:43

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

img
03. 07. 2025 09:21

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

img
14. 07. 2025 07:00

OTVOREN 21. VRNJAČKI KARNEVAL KONCERTOM PEĐE JOVANOVIĆA

img
14. 07. 2025 09:05

VREDI PROBATI PRELAZ: Utakmice domaćina su veoma "lude" u poslednje vreme

img
09. 07. 2025 13:25

Casa Maiac – Upoznajte Kosmaj inspirisan Toskanom

img
14. 07. 2025 09:16

Brnabić: Sve što blokaderi rade pokazuje kakve su im vrednosti, pobedilo je znanje

img
08. 07. 2025 14:48

Bez ovoga nikako ne idite na plažu: Nećete izgoreti, koža će vam biti zahvalna, a još ćete uštedeti!

img
14. 07. 2025 09:02

Oglasio se Vučić nakon susreta sa Žiofreom: Srdačan sastanak, posebno sam mu zahvalan na ličnom zalaganju FOTO

img
03. 07. 2025 09:24

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

img
07. 07. 2025 08:15

OTKRIJTE ČAROLIJU ZAPADNE SRBIJE Tara, Drina, Bajina Bašta i Ljubovija - letovanje koje se pamti do kraja života!

img
11. 07. 2025 06:51

TOKOM SVETSKOG PRVENSTVA U VATERPOLU 3000 DINARA I 1500 FREE SPINOVA SAMO U ADMIRAL BETU

img
13. 07. 2025 14:59

Neodoljiva ponuda! Nezaboravno beli pesak, tirkizno more afričkog Mediterana i All Inclusive već od 418€ – na samo dva sata leta od Vas!

img
14. 07. 2025 09:00

AdmiralBet i Spartak: Partnerstvo koje cilja Evropu!

img
14. 07. 2025 09:03

RAT U UKRAJINI: Ukrajinski dronovi udarili centar za obuku Zaporoške nuklearne elektrane - Zelenski podneo zahtev o produženju ratnog stanja

img
14. 07. 2025 09:19

POTRAGA! GORANA IZ LOZNICE NEMA VEĆ 16 DANA! 'Zabrinuta sam, imaju dve verzije nestanka... Policija češlja područje oko imanja' (foto)

img
14. 07. 2025 09:15

Šta puši Bibi?

Komentari (1)
Sta reci
17.11.2023 17:10

Bez veze recept. Gdje je bijeli luk paprika?