Savršeno piće za uživanje u prazničnoj večeri: Liker od jaja je uveliko popularan u svetu, obožavao ga je i slavni pisac Edgar Alan Po

Vesti 07.01.2024 22:05 0

,,Eggnog" je oko Božića i Nove godine toliko popularan u Engleskoj i Americi, da se tada u supermarketima može kupiti već pripremljen u tetra paku...

liker od jaja

Shutterstock

Koreni ,,eggnog" koktela, tj. likera od jaja su u jednom drugom engleskom piću iz 14. veka – posset. Pripremao se od toplog mleka i ale piva, a vremenom su dodata i jaja, što je bio korak bliže današnjoj verziji.

Mleko i jaja su ono vreme bili luksuz, pa tako ni ovo piće nije bilo naročito popularno među širokim masama. Danas je situacija potpuno drugačija. ,,Eggnog" je oko Božića i Nove godine toliko popularan u Engleskoj i Americi, da se tada u supermarketima može kupiti već pripremljen u tetra paku.

liker od jaja

Shutterstock

 

Zanimljiv je i podatak da je liker od jaja bio omiljeno piće Edgara Alana Poa, začetnika detektivskih romana i savremenog horor žanra, ali se nadamo da uživanje u ovom koktelu neće biti okidač za bilo kakve mračne misli u vašoj glavi. Ipak su praznici, piše Preview.rs.

A da biste započeli pravljenje ove mešavine neponovljivog ukusa, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 700 ml punomasnog mleka
  • 240 ml slatke pavlake
  • 3 štapića cimeta
  • 1 štapić vanile
  • 5 jaja (pažljivo odvojte žumanca od belanaca)
  • 1 kašičica sveže rendanog muskatnog oraščića + za dekoraciju
  • 130 g kristal šećera
  • 175 ml tamnog ruma ili burbona

 

Priprema: U šerpu sjedinite mleko, slatku pavlaku, cimet, vanilu i muskatni oraščić, pa stavite na srednju vatru dok ne proključa. Zatim sklonite i ostavite da odstoji. Za to vreme u posudi sa mikserom dobro izmutite žumanca i šećer dok ne dobijete glatku smesu. Zatim polako sjedinjujte sa mlekom uz neprestano mešanje, dok smesa ne postane ujednačena i glatka. Na samom kraju dodajte i rum ili burbon, po želji, mešajući još kratko. Ostavite u frižideru da se rashladi preko noći. Pre posluživanja, umutite šam od preostalih belanaca (dok ne dobije meke vrhove), pa nežno pomešajte sa eggnog-om. Koktel poslužite u čašama, dekorisan sveže rendanim muskatnim oraščićem. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading