Senf možete napraviti i sami: Uz par jednostavnih sastojaka biće prosto neodoljiv, savršen dodatak za sve Božićne delicije

Vesti 06.01.2024 18:14 0

Senf je jedan od retkih autohtonih začina u Evropi, iako se već oko 2.500 godina koristi i u kineskoj kuhinji

senf

Shutterstock

Senf je za severne regione ono što je čili za tropske krajeve. To je začin, odnosno aromatični sos sa hiljadu lica. Neki su glatki, drugi su gotovo u potpunosti napravljeni od jedva ispucalih semenki. U njegovoj pripremi se često koristi sirće, ali za vlaženje semenki mogu se koristiti i vino, pivo, mošta od grožđa, pa čak i voćni sokovi.

Slatkoća se obično postiže dodavanjem meda – američki med senf, na primer, može da sadrži odnos senfa i meda 1:1. Bavarski slatki senf, međutim, sadrži samo šećer i vodu: bez dodavanja kiseline i meda. Italijani, pak, u senf stavljaju voće iz konzerve.

senf

Printscreen/Youtube

 
Šta je važno znati kada pravite domaći senf?

Senf je jedan od retkih autohtonih začina u Evropi, iako se već oko 2.500 godina koristi i u kineskoj kuhinji. Stari Rim je bio rasadnik proizvodnje senfa, a upravo je Rim dao ime senfu: u prevodu to znači „vruća mošta“, jer su Rimljani često dodavali zdrobljeno seme gorušice u nefermentisano zgnječeno grožđe, piše Miss7.

Osnovna ideja pravljenja senfa je sledeća: meljete semenke i dodajete tečnost. Ali još uvek postoje neke stvari koje treba da znate da biste napravili odličan senf:

1. Za pravljenje senfa potrebna je hladna tečnost. Ono što senfu daje ukus je hemikalija unutar semena koja reaguje sa hladnom tečnošću. Takođe morate da zgnječite seme da biste došli do „hemikalije za vatru“ – slično kao kada sečete luk. Dakle, za pripremu vrućeg senfa potrebna vam je zaista hladna voda, dok se za pripremu blažeg senfa koristi topla. 

2. Umaci od senfa gube snagu ako se dugo kuvaju i uvek na kraju kuvanja treba dodati malo svežeg senfa. Treba dodati i so i sirće jer ovi sastojci čuvaju da se ne pokvari.

Postoje tri izbora kada je u pitanju vrsta semena gorušice: belo, smeđe i crno. Beli senf podleže drugačijoj, blažoj reakciji od smeđe ili crne, koje su mnogo jače.

Američki žuti senf se pravi od semena bele gorušice i kurkume, braon senf se nalazi u većini boljih senfa, a crni senf se koristi u ljutom senfu i u indijskoj kuhinji. Savet: možete omekšati seme crne i smeđe gorušice tako što ćete ih potopiti u vodu preko noći pre mlevenja.

Osnovni recept za pravljenje senfa kod kuće

Sastojci:

  • 6 kašika senfa, oko 50 grama
  • 1/2 šolje senfa u prahu, oko 50 grama
  • 1/2 šolje vode ili piva 3 kašike sirćeta (belo vino od jabukovače ili šerija)
  • 2 kašičice soli, oko 5 grama
  • 1 kašičica mlevene kurkume (opciono)
  • 2 kašike meda (opciono)
  • 1/4 šolje mlevenog svežeg bilja (opciono)

Priprema: Cela zrna gorušice sameljite nekoliko sekundi u mlinu za začine ili kafu, ili ručno sa malterom i tučkom. Ostavite ih napola mlevene, pa ih stavite u činiju i dodajte so i senf u prahu. Po želji dodajte neke od sastojaka po želji (navedene u sastojcima). Sipati vodu ili pivo, pa sve dobro izmešati. Kada se sve sjedini, ostavite da odstoji do 10 minuta. Što duže ostavite da odstoji, senf će biti mekši. Zatim sipajte sirće. Zatim sve sipajte u staklenu teglu i čuvajte u frižideru. U početku će smesa biti tečnija, ali ne brinite jer će se preko noći zgusnuti. Sačekajte najmanje 12 sati pre upotrebe. Ovako napravljen senf može da se čuva u frižideru do godinu dana.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading