Pet grešaka koje pravimo pri čišćenju ravne ploče na šporetu: Evo kako je najlakše oribati bez oštećenja

Olja Jelić Vesti 24.09.2023 08:00 0

Lako se čisti, ali se lako može i trajno uništiti

Čišćenje ploče

Shutterstock

Ravne staklokeramičke ploče donele su mnoge promene u naše domove. Šporeti sa običnim ringlama gotovo da su potpuno prevaziđeni i izbačeni iz svih modernih domova.

Ipak, kao i svi drugi uređaji i ovaj ima svoje prednosti i mane. Velika prednost je u tome što se ona mnogo lakše čisti kad vam nešto pokipi, a mana što se veoma lako može oštetiti ako njom ne rukujete kako treba. 

Osetljiva površina indukcione i ravne ploče zabranjuje upotrebu oštrih i abrazivnih sredstava za čišćenje, umesto toga je poželjno koristiti specijalizovana sredstva. Neki proizvođači indukcionih ploča za kuvanje imaju svoja posebna sredstva, a većina ploča za kuvanje se može očistiti kombinacijom sode bikarbone i sirćeta.

Čišćenje ploče

Shutterstock

 

Koji je najlakši način za čišćenje ravne ploče?

Najlakši način za čišćenje indukcione ploče je da to uradite nakon svake upotrebe kako biste sprečili tvrdokorne mrlje i zagorele delove hrane koje je potrebno sastrugati.

Ploča mora biti hladna na dodir pre nego što pošpricate sredstvo za čišćenje na nju. Poprskajte dasku sirćetom i ostavite da odstoji deset minuta.Na prskane delove daske dodajte sodu bikarbonu i pustite da soda počne da peni.

Pređite preko ploče čistom i navlaženom krpom od mikrovlakana i temeljno uklonite sredstvo za čišćenje. Nakon toga, polirajte ploču do sjaja drugom čistom i suvom krpom od mikrovlakana.

Koje su najčešće greške koje pravimo i time rizikujemo da trajno oštetimo ravnu ploču. 

1. Odlažemo čišćenje

Što se duže nakupljaju ostaci hrane ili masnoće na tanjiru, čišćenje će biti zahtevnije i veća je verovatnoća da ćete nepovratno oštetiti deo tanjira. Mora se očistiti odmah nakon svake sesije kuvanja tokom koje korišćena hrana dođe u kontakt sa tanjirom. Isto važi i ako je ploča bila u kontaktu samo sa vodom, jer kamenac ne treba dugo da se pojavi. Neki proizvođači čak savetuju čišćenje nakon svake upotrebe, bez obzira na to šta ste pripremili na ploči.

2. Čistimo ploču pre nego što se ohladi

Uputstvo za upotrebu indukcione ploče je vrlo jasno - mora se ohladiti pre čišćenja. Naravno, u žurbi ponekad zanemarimo ovo pravilo i može se desiti da običnu mrlju dodatno pogoršamo, što se često dešava usled dejstva toplote na sredstvo za čišćenje. Ipak, želimo da očistimo mrlje, a ne da ih dodatno spalimo i zato je važno da se pridržavamo saveta o potpunom hlađenju daske pre pranja.

3. Koristimo abrazivna sredstva

Zaboravite na sve proizvode za čišćenje koji sadrže amonijak, hlor, kiseline i druge korozivne supstance. Isto važi i za razne rastvarače, izbeljivače i sredstva za uklanjanje kamenca, rđe ili bilo kakvih tvrdokornih mrlja. Kap pogrešnog sredstva je dovoljna da ošteti ploču.

Čišćenje ploče

Shutterstock

 

4. Čistimo ploču oštrim predmetima

Što dalje od grubih četkica, strugača i sunđera za čišćenje jer lako mogu ostaviti ogrebotine na dasci.

5. Koristimo deterdžent za pranje sudova

Njihova upotreba može izgledati logično u početku, ali zapravo može biti loša. U deterdžentima postoje razna sredstva za odmašćivanje koja možda nisu prikladna za vašu indukcionu ploču za kuvanje, pa je važno da pažljivo pročitate sastojke u deterdžentu i uputstva za čišćenje ploče za kuvanje. Ostaci deterdženta stvaraju sloj na ploči koji će dugoročno uticati na njen izgled.

Komentari (0)
Loading