Imate MAČKU u stanu i ove dve BILJKE, morate odmah reagovati: Ako samo GRICNE list ovog cveta, može BRZO uginuti

K.Ć. Vesti 22.11.2022 09:50 0

Čak ni ne shvatamo da neke od biljaka koje volimo da uzgajamo mogu biti opasne za naše ljubimce

Mačka

Shutterstock

I dok psi nisu posebno zainteresovani za biljke (osim ako ne iskopaju zemlju i prevrnu je), instinkt mačaka na ovom polju ponekad zakaže i mogu da pojedu nešto zaista otrovno. Saznajte koje biljke štetne za mačke možete imati u svom domu.

Biljke štetne za mačke: zamiokulkas

Lepa, intenzivno rastuća zamiokulkas je biljka koja ima zaista minimalne zahteve. Zbog toga se pojavljuje svuda: u kancelarijama, prodavnicama i, naravno, stanovima. Zamiokulkas je zaista privlačan, njegovi prelepi listovi imaju intenzivnu zelenu boju i lepo sijaju, privlačeći pažnju. To je svakako jedna od najpopularnijih saksijskih biljaka. I, nažalost, veoma štetna za životinje.

Cveće koje je otrovno za mačke ponekad je potpuno bezbedno za ljude, ali u slučaju zamiokulkasa to nije slučaj. Malo ljudi zna da biljka proizvodi sok koji može da iritira kožu. Luči se najčešće tokom vlažnih, prohladnih dana, ali se nalazi i u listovima i stabljikama. Kod odraslih može izazvati iritaciju na rukama, ali za decu i mačke je zaista opasno. I nažalost, listovi zamiokulkasa nadvijaju se i savijaju se do zemlje, pa izazivaju kućnog ljubimca da se igra.

Prvi znak da je mačka pojela štetne biljke je trljanje šapa o usta. Otrovno cveće često sadrži sok koji pecka usnu duplju, a isto važi i za zakiokulkas. Ozbiljniji simptomi mogu se pojaviti nakon samo 10 minuta, kao što su slinjenje, bol u stomaku i povraćanje. Reakcija mačke na cveće može biti toliko jaka da će dovesti do smrti, međutim, jedenje lista zamiokulkasa u malim količinama ne mora da se završi tako tragično. Međutim, to može dovesti do poremećenog funkcionisanja digestivnog sistema i bubrega.

 

Otrovno cveće - ljiljani svih vrsta

Ljiljani su izuzetno toksični i za ljude. Otrovne materije se nalaze u celoj biljci: u listovima, stabljici, cvetovima i izdancima. Osim toga, kućnom ljubimcu nije potrebno mnogo: dva ugriza lista dovoljna su da započnu ozbiljni problemi sa bubrezima. Prelepi ljiljani se često sade u baštama. I dok oni visoki, nalik drvetu ne bi trebalo da budu problem, radoznali ljubimac može biti zainteresovan za lišće i cvetove niskih.

Ljiljani nisu bezbedni za mačke. Ako mačka pojede ovo otrovno cveće i odmah povraća, postoji šansa da spasite svog ljubimca. Još gore ako ne dođe do povraćanja. Tada je teško prepoznati da je mačka otrovana ljiljanom, jer se simptomi javljaju sporo.

Najkarakterističniji je letargija i nedostatak apetita. Takođe možete primetiti blagi nekoordinisani pokret. Tek posle nekoliko dana javljaju se bubrežni simptomi, koji se teško primećuju. Mnogi misle da je mačka samo prehlađena, ali vredi pripaziti da li pije više vode, češće mokri i iako nije imala problema sa tim, sada to ponekad radi i van kutije sa peskom. U ovom slučaju, trebalo bi da odete kod veterinara što je pre moguće, jer to može ukazivati na oštećenje bubrega. Međutim, zapaljenje se može zaustaviti, iako to često znači da će mačka do kraja života patiti od bolesti bubrega.

Komentari (0)
Loading