Sigurno niste ni sumnjali da na pijaci možete kupiti povrće ili voće koje je već izgubilo sve potrebne vitamine i minerale koje inače sadrže. Iako vam se "na prvu" čini da ste izabrali dobar plod, nutricionista Branka Mirković kaže da većina ljudi greši u tome.
Kako bismo što bolje iskoristili vitamine, ona objašnjava da treba da se pridržavamo određenih pravila.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
"Sveže sezonsko voće i povće je bogato vitaminima i mineralima i sadrži puno vode. Sve su to benefiti koji treba sada maksimalno iskoristiti. Najcenjenije je svo zeleno povrće, blitva, spanać, rukola, kupus, kelj, brokoli, jer sadrži sve neophodne vitamine i minerale. Treba jesti i voće i povrće drugih boja, paradajz, rotkvice, papriku, jagode", kaže ona za Informer.
Šta treba da gledamo kada kupujemo povrće i voće?
Kupujte sezonsko voće i povrće domaćih proizvođaca i domaće sorte. U sezoni, voće i povrcće sadrži najveću količinu vitamina i minerala, a domaći proizvođaci nisu prinuđeni da beru zeleno voće i povrće, prskaju raznim hemikalijama radi dužeg održavanja svežine i kako se ne bi pokvarilo i počelo da truli.
Uvek kupujte zrele i neoštećene plodove.
Nikada ne kupujte salate, spanać i lisnato povrće, koje prodavci neprestano kvase vodom koja nije bakteriološki ispravna, a znaju i da dodaju raznu hemiju da bi duže zadržalo svežinu.
Posle kupovine operite, prosušite i pravilno rashlađujte do upotrebe.
BONUS VIDEO
