Nek vam dan zamiriše na kuhinju vaše bake: Zdrav i jednostavan obrok - Kačamak sa malo sira

Vesti 01.03.2022 16:00 0

Palenta ili kačamak je jelo koje je nastalo u severnoj Italiji. Narodni naziv palente je kačamak i od davnina smatrala se seoskim jelom

Nek vam dan zamiriše na kuhinju vaše bake: Zdrav i jednostavan obrok - Kačamak sa malo sira

Shutterstock

 

To je obrok koji je napravljen od belog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.

Sastojci:

  • 1,5-2 l vode
  • 500 g kukuruznog brašna
  • malo soli
  • 3 pune kašike margarina
  • malo rendanog sira

Priprema:

U posoljenoj kipućoj vodi dodati brašno, ali ne treba mešati. Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa. Kroz tu "kupu" napraviti udubljenje varjačom i ostaviti da se na laganoj vatri kuva. [Kačamak od kukuruznog brašna]

Kad brašno nestane sa površine vode, promešati da ne ostanu grudvice i mešajući kuvati još par minuta. Gotov kačamak preliti sa otopljenim margarinom (margarin otopiti da malo i progori da cvrči). Kačamak vaditi kašikom u činiju iz koje ćete posluživati. Svako sebi sipa u tanjir rendani sir.
Komentari (0)
Loading