Recepti čuvenog TRAVARA, Vase Pelagića: Rešite nesanicu, ublažite jaku kijavicu i umirite želudac

Vesti 22.05.2023 13:00 1

Malo je toga što jabuka ne može da izleči, naročito ako vam je na poklon pruži ruka vašeg bližnjeg

Recepti čuvenog TRAVARA, Vase Pelagića: Rešite nesanicu, ublažite jaku kijavicu i umirite želudac

Shutterstock

To se jasno vidi iz zapisa našeg čuvenog narodnog lekara Vase Pelagića iz čije vam bogate riznice prenosimo tri recepta za lekovite napitke

"Iskaz nauke i prakse o velikoj koristi jabuke treba da nas poduči da uvek koristimo ovaj divan plod, koji možemo imati svake godine po nekoliko meseci", pisao je veliki Vasa Pelagić. "One su podjednako važne i kao hrana i kao začin, a i lek", tvrdio je.

Recept protiv nesanice, glavobolje i jake kijavice

Potrebno je piti jabukovaču tri do četiri dana, pre i posle podne. Ovaj napitak se sprema jednostavno – zrele jabuke se iseku na tanke kriške i dobro osuše, a zatim utucaju u prah pa se od njega priprema topli napitak.

Recept za ublažavanje kašlja i bola u grudima

U sok od jabuke dodati malo mirođije i šećera pa uzimati po kašiku tri puta dnevno da bi se ublažio

Napitak za unutrašnja i spoljašnja zapaljenja, želudac i krv

Domaća šira ili jabukovača je bezalkoholno piće od divljih jabuka koje stoje na hladnom (najbolje bi bilo u bačvi) prelivene vodom, pa fermentiraju. Voda se doliva, a šira može da se pije tokom cele zime. Ova šira leči, tvrdio je Pelagić. I bio je u pravu.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Šone
18.09.2022 20:10

Pa jabuke pre 100 godina nisu bile prskane 45 puta do branja. Sad kad pojedeš jabuku dobiješ sve moguće otrove. Jedino ako ne odete u neko pusto selo na planini gde pojedete divlju 🍏.