Tradicionalni smočani kačamak je izuzetno jako i zasitno jelo.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Tradicionalni i crnogorski kačamak pravi se od brašna, krompira i belog mrsa. Služi se za doručak uz dodatak kiselog mleka. "Smok", odakle i vodi ime za smočani kačamak, pravi se od punomasnog sira i kajmaka, najbolje starog skorupa. Tajna najboljeg smočanog kačamaka je u kolašinskom lisnatom siru, koji se 'lista kao knjiga', a dobija se samo od melaka u određeno doba godine jer zavisi od ispaše sa okolnih planina, pre svega Sinjajevine.
Neki ga zato zovu smočani, a neki bijeni, jer se tokom pripreme udara posebnom drvenom palicom kačamarom ili tucnjem.
Sastojci:
- 2 krompira
- 1 šolja kukuruznog brašna
- 1 ravna kašičica soli
- oko 600 ml vode
- 800 dl mleka
- 2 pune kašike starog kajmaka
- 2 kriške prevrelog sira
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite na manje komade pa stavite u slanu vodu da se kuva. Kad voda provri, dodajte kukuruzno brašno, ali ne mešajte. Neka vri tako 10 ak minuta. Potom smanjite temperaturu i ostavite na laganoj vatri oko pola sata i manje. Tečnost treba malo da ispari, pa ako je ima previše slobodno malo odlijte.
Sada drvenom varjačom dobro "istucite" masu da se potpuno sjedine krompir i brašno. Potom sklonite sa ringle na par minuta. U drugu šerpicu sipajte mleko, dodajte kajmak i sir, pa uključite ringlu da se sve istopi i sjedini. U to stavite kačamak, promešajte i sačekajte da provri. Sklonite sa ringle i servirajte. Ukupno vreme kuvanja kačamaka treba da bude oko 50 minuta.