Da li znate kada je najbolje vreme za ŠOLJU KAFE? Loš tajming može uticati na vašu produktivnost

Naj žena Vesti 13.10.2021 08:00 0

Malo stvari može da izazove prijatnija osećanja u čoveku kao miris sveže pržene kafe. Za mnoge ljude, međutim, pijenje je samo rutinska aktivnost o kojoj ne razmišljaju previše. Vreme uzimanja doze kofeina više je nego važno

žena

Shutterstock

Da li je i za vas uključivanje aparata za kafu sastavni deo svakog jutra?

Bez obzira da li ste ljubitelj dvostrukog espressa ili više volite kafu sa mlekom u obliku lattea, čitajte dalje. Pravilan raspored konzumiranja ovog napitka može značajno uticati na vaše performanse tokom dana.

Kortizol (hormon stresa) ovde igra važnu ulogu . Prema rečima kardiohirurga Stevena Gundrija za portal Huffpost, najveća količina se formira oko četiri sata ujutro zajedno sa adrenalinom. Ove dve supstance vas u osnovi pripremaju za novi dan.

- Oboje izazivaju povećanje šećera u krvi, što nas puni energijom- dodaje Gundri. - Međutim, u kombinaciji sa kofeinom, ova mešavina može iznenada učiniti da se osećate nervoznije nego obično.

Tačno vreme konzumacije

Prema rečima dijetetičarke Laure Cipullo, prvu šoljicu kafe trebalo bi da napravite tek kada nivo kortizola u vašem telu počne da opada - to je obično 3-4 sata nakon buđenja. U to vreme, kafa će na vas imati pravi udarni efekat.

Nutricionistkinja Lokvod Bekerman, s druge strane, tvrdi da kofein možete uzeti sat vremena nakon buđenja. U svakom slučaju, svi stručnjaci slažu se u jednom - nikako ne biste trebali da pijete kafu čim otvorite oči. Dugoročno, ova loša navika može oštetiti vaš probavni sistem.

 

Komentari (0)
Loading