Sastojci:
Jedan kg krompira
dva žumanceta
prstohvat soli
četiri kašike griza
250-350 g oštrog brašna
30 šljiva
200 g prezli
1 dl ulja za prženje
dve kesice vanilin šećera
Priprema:
Krompire dobro operite, stavite u šerpu nalijte vodom da ogrezne i kuvajte od momenta vrenja na niskoj temperaturi oko pola sata.
Dužina kuvanja zavisi od veličine krompira, birajte krompire iste veličine kako bi se ravnomerno skuvao.
Kada je krompir skuvan, prospite vodu, prohladite ga, oljuštite i izgnječite/ispasirajte.
Dodajte žumanca, so i puter.
Sjedinite sve sastojke.
Potom dodajte griz i oko 250 g brašna.
Umesite testo.
Ako je testo previše meko i lepi se dodajte još malo brašna.
Testo treba da bude meko i kompaktno.
Ova količina je dovoljna za 30-tak knedli.
Napravite valjak, podelite ga na 30 delova i uz pomoć brašna oblikujte knedle.
Knedle sa šljivama kuvajte u kipućoj vodi nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu.
Prezle ispržite na zagrejanom ulju i uvaljajte knedle. Pospite ih vanilin šećerom. Po ukusu, možete dodati i kristal šećer
BONUS VIDEO